Čína zatajila dvě velká důlní neštěstí v době olympiády

Čínské úřady vyšetřují dvě důlní neštěstí, při kterých zahynulo nejméně 75 lidí. Obě se ale stala krátce před zahájením letních olympijských her. Úřady je tehdy zatajily, o negativních událostech nesměla informovat ani domácí média. V souvislosti s tragédiemi je vyšetřováno 22 úředníků, jeden už byl zatčen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

neštěstí v čínském dole

neštěstí v čínském dole | Foto: AFP

K výbuchu v ilegálním dole v provincii Che-pej, při kterém zahynulo na 30 horníků, došlo tři týdny před začátkem olympijských her.

Místní úředníci i majitelé dolu ale událost zatajili a pozůstalým po obětech zaplatili za jejich mlčenlivost. Nyní jim hrozí finanční tresty i vězení.

Provincie Che-pej navíc patří k těm oblastem Číny, kde propukl skandál s melaminem obsaženým v mléku a mléčných výrobcích. I ten byl v průběhu olympiády utajován.

Pozornost nejvyšších míst si ale vysloužilo neštěstí v provincii Šan-si, kde při protržení odpadní hráze bylo zaživa pohřbeno nejméně 40 osob. Vyšetřování incidentu nařídil sám premiér Wen Ťia-pao. Rudný důl totiž patří společnosti podílející se na strategických státních zakázkách, mimo jiné pro vojenský a letecký průmysl a také vesmírný program.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme