V Duisburgu se slavnostně otevírá největší německá mešita

Největší německá mešita dnes bude slavnostně otevřena v Duisburgu na západě země. Stavba se pyšní patnácti kopulemi a minaretem o výšce 34 metrů. Muslimský svatostánek se od počátku těšil podpoře široké veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mešita v Duisburgu

mešita v Duisburgu | Zdroj: ČTK

Na rozdíl od mešit ve východním Berlíně nebo v Kolíně nad Rýnem se duisburské muslimské obci podařilo do projektu hned od prvopočátku zapojit místní politiky, různá občanská sdružení i zástupce jiných církví. To se setkalo s velmi pozitivní odezvou.

Důležitou roli sehrála taky skutečnost, že impozantní stavba pozvedne celkovou úroveň dělnické čtvrti Marxloh, považované za ostudu Duisburgu. Jeho radní doufají, že obří mešita přiláká do města turecké firmy a zvýší jeho kupní sílu.

V půlmiliónovém Duisburgu žije 160.000 přistěhovalců a jejich potomků. Proti výstavbě velkých mešit na území Německa tento týden ostře vystoupil židovský spisovatel Ralph Giordano. Podle něj jsou mešity symbolem odmítání integrace do německé společnosti.

Jiří Hošek, Martin Hromádka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme