Ministr Tiefensee: Někdejší NDR by mohla za deset let dohnat chudší spolkové země

Do roku 2019 by někdejší NDR mohla ekonomicky dohnat chudší spolkové země na západě Německa. V exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas to řekl ministr Wolfgang Tiefensee, který má ve vládě rozvoj nových spolkových zemí na starosti. Politik SPD ale zároveň přiznal, že východ Německa trápí řada závažných problémů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drážďany

Drážďany | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Bývalou NDR každoročně opouští na 50.000 obyvatel, převážně mladších ročníků. Ministr Tiefensee v pravidelné hodnotící zprávě mluví doslova o pokračujícím exodu. Dvojnásobná zůstává v porovnání se Západem taky nezaměstnanost.

Ve dnech, kdy si připomínáme 19.výročí pádu Berlínské zdi, se taky znovu mluví o hrozbě pravicového extremismu. Ohledně ekonomického vývoje ale Wolfgang Tiefensee neskrývá optimismus.

"Moje prognóza počítá s tím, že než v roce 2019 vyprší druhý cyklus Paktu solidarity, by někdejší NDR měla dohnat chudší spolkové země na západě. Musíme a měli bychom časem dospět k normálnímu finančnímu narovnání mezi spolkovými zeměmi," dodal Tiefensee.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme