Při nehodě ruské atomové ponorky zahynulo přes 20 lidí

Více než dvě desítky mrtvých a 21 zraněných si vyžádala nehoda ruské atomové ponorky na Dálném východě. Muže v Japonském moři zabil plyn freon při mylném spuštění hasícího systému. S velkou slávou dokončené útočné plavidlo Něrpa teprve minulý týden absolvovalo první ponor. Ruská armáda zpočátku odmítala vydat podrobnosti jak o plavidlu, tak o počtu obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ruská jaderná ponorka (ilustr. foto)

ruská jaderná ponorka (ilustr. foto) | Zdroj: ČTK

Mluvčí ruského vojenského námořnictva Igor Dygalo nejnověji potvrdil: "Během námořních zkoušek zahynulo více než dvacet lidí a dalších 21 bylo zraněno, když se na jedné z atomových ponorek náhodně spustilo hasící zařízení. Mezi oběťmi jsou jak námořníci, tak lodní mechanici."

"Ponorka byla ve zkušebním provozu a není dosud ve výzbroji vojenského námořnictva. Úroveň radiace je v normálu a ponorka jako taková je v pořádku," uvedl mluvčí ruského vojenského námořnictva.

Podle něj bylo na palubě ponorky během cvičení 208 lidí, z toho 81 námořníků. Stavba Něrpy začala v roce 1991, kvůli nedostatku financí se protáhla na 17 let.

Nejhorší nehoda vojenského plavidla v Rusku za poslední roky se stala v srpnu roku 2000, kdy ztroskotala jaderná ponorka Kursk. Všech 118 členů posádky tehdy přišlo o život.

Marika Táborská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme