Somálští piráti stupňují aktivitu, za poslední čtyři dny unesli čtyři lodě

Britské námořnictvo pomáhá k vyřešení únosu obří saudské cisternové lodi s polským kapitánem u břehů Somálska. Od té doby byly v oblasti uneseny další tři lodě. Po saúdském supertankeru a nákladních plavidlech z Hong-kongu a Řecka, se poslední obětí stala thajská rybářská loď. Přes úspěch indické válečné lodi, které se v noci na dnešek podařilo potopit jednu pirátskou loď, je vojenská ochrana nebezpečných vod u Somálských břehů zatím nedostatečná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saudská cisternová loď Sirius Star

Saudská cisternová loď Sirius Star | Zdroj: ČTK

Majitel unesené saudské cisternové lodi Sirius Star oznámil, že piráti dosud nepřednesli žádné požadavky. 25 členů posádky lodi je údajně v pořádku. Loď veze náklad dvou milionů barelů surové ropy, ekvivalent jedné čtvrtiny saudské denní těžby v hodnotě více než jednoho sta milionů dolarů.

Podle informace BBC piráti od začátku roku zaútočili na 95 lodí. BBC cituje britského ministra zahraničí Davida Milibanda který řekl, že pirátství v Somálsku představuje vážné nebezpečí pro stabilitu v oblasti.

Náměstek britského ministra obrany Bob Ainsworth oznámil, že příslušníci Britského námořnictva předali keňským úřadům osm Somálců podezřelých z pirátství, kteří byli zadrženi v Adenském zálivu v souvislosti s jiným únosem.

V ochraně lodí proti pirátům řádícím v Indickém oceánu u somálských břehů pomůže Evropská unie. Ministři obrany schválili začátkem měsíce vyslání několika lodí, které mají chránit tamní námořní cesty.

Už loni se tam snažily posílit bezpečnost obchodních lodí i soukromých jachet plavidla Severoatlantické aliance a také Ruska. Kolem Somálska totiž vede cesta do Suezského průplavu, kudy se mimo jiné přepravuje asi 30% světové produkce ropy.

Milan Kocourek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme