Slovensko hodlá přísněji trestat projevy extremismu

Pálení státní vlajky chce slovenská vláda trestat třemi lety vězení. Příslušný paragraf dnes schválil kabinet, který tím míří proti extrémistům a zároveň vysílá signál do Maďarska, kde nacionalisté zapálili slovenskou vlajku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Projevy extremismu doposud soudy trestaly jako výtržnictví. Vládní novela přichází s novými paragrafy i kvůli vzrůstajícím násilnostem na fotbalových stadionech.

Trestným činem má být přechovávání extremistických materiálů, omlouvání nebo schvalování genocidy a zločinů proti lidskosti. Vláda chce zároveň trestat hanobení národních symbolů, a to nejenom slovenských, ale všech.

Nevládní organizace se ale obávají zneužívaní zákona a považují ho za účelový. Politologové připomínají, že vláda chce vzbudit dojem, že na rozdíl od Maďarska bojuje proti extremismu, ačkoliv ve vládní koalici je Slovenská národní strana, jejíž předseda je ale za rasistické a hrubě nacionalistické výroky nepostižitelný.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme