Evropská komise kontroluje farmaceutické firmy

Kontroloři Evropské komise zahájili razie ve farmaceutických podnicích v několika zemích. Podle oznámení komise vedlo k neohlášené kontrole podezření z používání některých zakázaných obchodních praktik a ze zneužívání dominantního postavení několika firem na trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna v nemocnici Mpilo v Bulawayu.

Lékárna v nemocnici Mpilo v Bulawayu. | Foto: Michael G. Nielsen

Cílem kontroly unijních dohlížitelů na pravidla hospodářské soutěže jsou továrny v několika členských zemích EU. Komise ale v prohlášení neuvedla, kde ani na které firmy se kontroloři zaměřují. Velcí producenti léků jako Bayer, Merck nebo Novartis už ale přispěchali s ujištěním, že jich se kontrola netýká.

Brusel znepokojil pomalý přísun nových léků a generik na evropský trh. Evropská komise jako garant volné hospodářské soutěže chce zjistit, jestli některé firmy nelegálně nebrání přístupu jiných producentů na společný trh Unie. První výsledky šetření má komise oznámit do konce týdne.

V české republice začaly se začátkem listopadu platit nižší ceny za některé léky. Ministerstvo zdravotnictví totiž snížilo maximální ceny některých druhů léčiv.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme