Írán obvinil Spojené státy a Británii z podpory teroristické skupiny

Spojené státy a Británie podle Teheránu podporují teroristickou organizaci, která před časem unesla a zavraždila 16 íránských policistů. Uvedla to íránská státní televize s tím, že úřady islámské republiky o tom prý mají důkazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínedžád

Mahmúd Ahmadínedžád | Foto: OSN

Dotyčnou militantní skupinou je hnutí Džundolláh. To působí na východě země a hlásí se k boji za práva sunnitských muslimů v převážně šíitském Íránu.

Kromě únosu a vraždy dotyčných policistů má Džundolláh na kontě řadu dalších útoků. Sama organizace se přihlásila k zabití 400 íránských vojáků a policistů s tím, že tak bojuje proti represivnímu teokratickému režimu.

Íránské vedení nepřišlo s obviněním na adresu Londýna a Washingtonu poprvé. Teherán tvrdí, že americké a britské tajné služby i další odbojné menšiny v zemi. Tato tvrzení už loni přinesla také televize ABC a letos i další americká média. Washington se podle těchto zdrojů podporou íránských rebelů snaží oslabit tamní vládu.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme