Čeští vědci budou v Antarktidě zkoumat ústup ledovce a oslabení ozónové vrstvy

Vědci z brněnské Masarykovy univerzity a dalších českých výzkumných institucí dnes odlétají na expedici do Antarktidy. Odborníci na klimatologii, biologii a geologii budou zkoumat oblast, ze které ustoupil ledovec. Zaměří se také na dopady globálních klimatických změn a oslabení ozónové vrstvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká polární stanice

Česká polární stanice | Foto: Pavel Prošek

Čeští vědci jedou na ledový kontinent už potřetí. Zázemí budou mít na polární základně Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse, kterou vybudovala Masarykova univerzita.

Odborníci z univerzity a dalších institucí budou přes dva měsíce zaznamenávat například geomorfologické změny ledového kontinentu nebo dopady globálního oteplování. Některé výzkumy jsou už rozběhnuté, říká Pavel Prošek z výzkumného týmu klimatologů.

"Udržujeme síť stanic, provádíme výměnu senzorů a načítáme data. Sledujeme vliv terénu na klima charakteristických částí ostrova Jamese Rosse. Sledujeme také vliv atmosférických faktorů na ultrafialové záření. Jde o ozónovou díru, oblaka a aerosoly v ovzduší. To všechno ovlivňuje dodávku ultrafialového záření na Zemi."

V Antarktidě by měli čeští vědci pobývat přes dva měsíce, dodává Pavel Prošek: "Část lidí bude na základně kratší dobu, další část vědců po celý čas. Záleží na tom, bude-li na základně co na práci. Budeme tam zhruba do poloviny března, ale závisí to na počasí a mnoha dalších faktorech."

Přečtěte si také:
Jak probíhá druhá sezona v Antarktidě?
Rozhovor s ředitelem České geologické služby Zdeňkem Venerou

Vlasta Gajdošíková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme