Český ochotnický soubor v Bruselu chystá k našemu předsednictví premiéru Manon Lescaut

České předsednictví Evropské unii se bude příští půlrok prezentovat řadou kulturních akcí. V sídle unijních institucí v Bruselu k nim přispěje i ochotnický spolek "Jen tak". Na březen chystá premiéru hry Vítězslava Nezvala Manon Lescaut. Zatím ji pilně zkouší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český dům  v Bruselu

Český dům v Bruselu | Foto: Ministerstvo zahraničí
Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák: Manon Lescaut na předsednictví EU

Manon Lescaut není první hrou, se kterou se divadelní spolek Čechů žijících v Belgii představí publiku. Letos už slavil úspěch s Jiráskovou Lucernou. Proč tentokrát režisér a umělecký vedoucí souboru Tomáš Lajkep sáhl po veršovaném textu Vítězslava Nezvala?

"My jsme se rozhodli tentokrát uvést hodně poetickou hru. Možná, že je to takový trochu kontrast proti duchu, který v Evropské unii převládá. To je duch racionalismu a přesně definovaných pojmů. Kdežto poezie je založená spíš na pojmech, které jsou nejasné a každý pod nimi může vnímat něco jiného. Domníváme se, že je potřeba obohatit náš život také o ten poetický rozměr."

Členové souboru "Jen tak" pracují v Bruselu v různých institucích Evropské unie. Po zaměstnání se ještě stačí učit text a zkoušet hru. Tiberge - tedy Jiří Pohl pracuje na našem Stálém zastoupení při Evropské unii a rytíř de Grieux - tedy Richard Gadas v jednom z generálních ředitelství Evropské komise. Ptám se: Je těžké skloubit práci s ochotnickým divadlem?

"To samozřejmě je, ještě když k tomu má člověk rodinu. Ale je to právě i jakási radost, takže čas se vždycky najde."

"Vědí vaši kolegové v práci, že hrajete divadlo? Co tomu říkají?"

"Ví to ti čeští a slovenští kolegové, které jsem zval už na Lucernu. Nás baví se jim předvádět, je baví se na nás koukat. Je to takové obohacení našeho vztahu. Někdy si z nás dělají legraci, ale berou to vážně. Je to fajn."

Premiéra Manon Lescaut čeká spolek bruselských českých ochotníků "Jen tak" už v březnu. Proto je před nimi ještě hodně tvrdé práce. Mnoho zkoušek, jako byla tato. Budete kopat, tahat pluh. Dny, noci, týdny lopotit se. Ať je vám milosrdný Bůh.

Raději po divadelnicku: Zlomte vaz!

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme