OSN: Kypr ať je společným státem

OSN má plán znovusjednocení Kypru. Navrhuje vytvoření státu, který by se skládal ze dvou útvarů a připomínal by uspořádání Švýcarska a jeho kantonů. Plán předpokládá také vytvoření šestičlenné prezidenské rady. Předsednictví a místopředsednictví rady by se každých deset měsíců střídalo mezi kyperskými Řeky a Turky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rozdělený Kypr

rozdělený Kypr | Foto: Dagmar Částková | Zdroj: Český rozhlas

Složení rady by odpovídalo počtu obyvatel obou kyperských útvarů, přičemž každá strana má nárok nejméně na dvě křesla. Návrh OSN prozatím ponechává stranou možnost územního vyrovnávání mezi tureckou a řeckou stranou.

Nejvyšší soud nového státu by měl mít devět členů. Po třech by měly mít obě strany a tři soudci by neměli být Kypřané. Dokument byl předán představitelům kyperských Řeků a Turků, od kterých generální tajemník OSN Kofi Annan očekává odpověď do sedmi dní.

Kyperský prezident Glafkos Kleridis i řecký premiér Kostas Simitis plán uvítali v televizních vystoupeních. Oba státníci zdůraznili, že řešení problému Kypru musí vycházet z rezolucí OSN, které předpokládají sjednocení ostrova na federální bázi. Kleridis v sobotu odcestuje do Atén jednat o plánu se Simitisem.

Hlava turecké části Kypru Rauf Denktaš rezoluce OSN neschvaluje a chce, aby mezinárodní společenství uznalo Severokyperskou tureckou republiku, kterou dosud uznává jen Ankara. Kypr by se měl podle jeho představ stát konfederací dvou nezávislých států.

Kypr je rozdělen na řeckou a tureckou část od roku 1974, kdy severní třetinu ostrova obsadila turecká vojska v reakci na pokus o puč kyperskořeckých nacionalistů, kteří chtěli zemi připojit k Řecku.

Podle diplomatických zdrojů si OSN přeje pokrok v kyperské otázce do 12. prosince, kdy začíná summit Evropské unie v Kodani, který má ratifikovat rozšíření EU o deset kandidátských států včetně Kypru.

Milan Kopp, Kateřina Pospíšilová, Zuzana Bančanská, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme