Oscary ovládl Milionář z chatrče

Favorizovaný snímek Milionář z chatrče dominoval slavnostnímu večeru věnovanému udílení cen americké filmové akademie. Filmový příběh chudého indického chlapce, který vyhraje velké peníze v televizní soutěži, získal kromě hlavní ceny dalších sedm oscarových sošek, mimo jiné za nejlepší scénář, režii, střih, kameru i za filmovou hudbu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Danny Boyle

Danny Boyle | Zdroj: ČTK

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si z losangeleského divadla Kodak odnáší britská herečka Kate Winsletová za roli německé ženy s nacistickou minulostí ve filmu Předčítač. Nejlepším hercem v hlavní roli shledala oscarová porota Seana Penna za jeho výkon ve filmu Milk.

Svého prvního Oscara má po dnešku taky Španělka Penelope Cruzová za vedlejší roli ve snímku Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. Ve stejné kategorii mezi muži zvítězil in memoriam australský herec Heath Ledger, který loni tragicky zahynul. Akademici ocenili jeho Jokera v akčním filmu Temný rytíř.

Nejlepším cizojazyčným filmem jsou japonské "Odjezdy".

Hlavní rival Milionáře z chatrče, snímek Podivuhodný příběh Benjamina Buttona nominovaný ve 13 kategoriích dostal nakonec tři pozlacené sošky, což je méně než se čekalo. Obřad udílení Oscarů byl živější než v předchozích letech.

Organizátoři chtějí zvrátit trend, kdy se snižovala sledovanost přímého televizního přenosu. Zatím ale není jasné, jestli se to projevilo i v počtu diváků, kteří letošní filmový obřad roku sledovali.

Loňskému jubilejnímu předávání prestižních filmových Oscarů vévodil favorizovaný snímek Tahle země není pro starý bratří Joela a Ethana Coenových. Ten získal čtyři zlaté sošky včetně ceny za nejlepší celovečerní film a za nejlepší režii. Česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová získala spolu s irským hudebníkem Glenem Hansardem Oscara za skladbu Falling Slowly z irského nízkorozpočtového snímku Once.

Přečtěte si také:
Nominace na Oscary vede film Podivuhodný případ Benjamina Buttona
Na internetu se objevil falešný seznam vítězů letošních Oskarů

Milan Kopp, Vít Pohanka, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme