Bosna bude mít nového Vysokého představitele mezinárodního společenství

Novým Vysokým představitelem mezinárodního společenství pro Bosnu a Hercegovinu se stane rakouský diplomat Valentin Inzko. Jeho jmenování už přivítaly i Spojené státy. Inzko bude působit také jako Zvláštní představitel Evropské unie. Vysoký představitel má velké pravomoci, které nabývají na významu v době, kdy Bosně a Hercegovině hrozí rozpad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mostar

Mostar | Foto: www.dubrovnik-area.com

Valentina Inzko zvolilo vedení Rady pro implementaci míru v Bosně a Hercegovině složené z velvyslanců. Tato rada dbá na realizaci Daytonských dohod z roku 1995, které ukončily válku v Bosně. Inzko se funkce ujme za necelé dva týdny.

Devětapadesátiletý rakouský diplomat působil v zemích bývalé Jugoslávie dvanáct let. Nejvlivnější muslimští a chorvatští politici v zemi věří, že se Inzko bude podílet na změně Daytonských dohod. Srbové v Bosně naopak prosazují dohodu místních politiků bez zprostředkování mezinárodního společenství.

SOUVISEJÍCÍ PŘÍSPĚVKY:
Bosna a Hercegovina by se mohla podle Srbů rozdělit klidným způsobem
Bosenští Srbové pohrozili vyhlášením samostatnosti
Shoda na budoucí podobě Bosny a Hercegoviny stále chybí
Místní volby v Bosně a Hercegovině potvrdily vedoucí místo nacionalistických stran

Jaromír Janev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme