Izrael dal Hamásu ultimátum pro výměnu zajatého vojáka Gilada Šalita

Do dnešní noci by se mělo rozhodnout o osudu zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita. Izraelský premiér Ehud Olmert vyslal své emisary do Káhiry, aby dojednali výměnu Šalita za stovky palestinských vězňů držených Izraelem. Egypťané zprostředkovávají kontakty mezi Izraelci a palestinským hnutím Hamás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gilad Šalit

Gilad Šalit | Foto: www.habanim.org/

Olmertovo poselství k Hamásu zní podle izraelského tisku jasně: Pokud se dneska nedohodnete s mojí vládou, budete muset o výměně jednat s příštím kabinetem, který sestavuje Benjamin Netanjahu.

Nová vláda, vzešlá z únorových voleb, bude na světě možná už za několik dní. V kuloárech se mluví o tom, že s Netanjahuem bude mít Hamás mnohem horší pořízení než s Olmertem.

Hamás požaduje, aby Izrael propustil stovky palestinských vězňů, kteří se podíleli na ozbrojených a teroristických aktivitách. V této věci má v Izraeli klíčové slovo právě tajná služba Šin bet, jejíž šéf nyní jedná s egyptskými prostředníky.

Dohoda má ale v Izraeli i své odpůrce. Ti varují, že média a veřejnost tlačí Olmerta k obchodu, za který jednou Izrael draze zaplatí. Argumentují, že na 180 protiizraelských útocích se podíleli teroristé, které předtím židovský stát za podobné situace pustil ze svých věznic.

Gilad Šalit je v zajetí 994 dny. Jeho otec Noam Šalit Českému rozhlasu řekl: "Myslíme si, že po téměř třech letech by vláda měla udělat všechno pro osvobození Gilada. Máme velký strach, že pokud se to nestane před skončením mandátu této vlády, už ho nikdy neuvidíme."

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme