Při zemětřesení v Itálii zahynuli dva čeští občané

Počet obětí pondělního katastrofálního zemětřesení v kraji Abbruzzi ve střední Itálii překročil dvě stovky. Úřady zatím potvrdily 228 mrtvých, desítku stále pohřešují. Podle českého ministerstva zahraničí jsou mezi mrtvými i dva občané České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři prohledávají sutiny

Záchranáři prohledávají sutiny | Zdroj: ČTK

Při zemětřesení v Itálii zahynuli mladík a dívka z České republiky ve věku kolem 17 let. Nalezeni byli v ruinách domu, ve kterém bydleli. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

"Dnes v podvečer byla v italské Aquile identifikována těla dvou Čechů, která byla předtím nalezená v troskách jednoho z domů. Jde bohužel o chlapce a dívku z Pardubic ve věku kolem 17 let, kteří byli v Itálii na krátkodobé studijní stáži. Jde vlastně o ty dva Čechy, se kterými se nám nedařilo navázat spojení. Náš konzul je na místě neštěstí a pomáhal s identifikací," řekla Opletalová.

Rodiny obou studentů už smutnou zprávu dostaly. Původní spekulace o smrti české studentky se ale nepotvrdily. Podle Opletalové došlo k nedorozumění, když záchranáři našli v troskách dívčiny osobní doklady. Studentka ale z místa zemětřesení vyvázla a český konzulát jí vystavil náhradní doklady pro cestu do Česka.

Zemětřesení, které Aquilu a okolí zasáhlo v pondělí, pokračovalo i následující den. Asi deset minut před osmou hodinou večerní zasáhl oblast další velmi silný otřes - přibližně o síle 5,7 Richterovy škály. Tentokrát ho doprovázelo temné hřmění vycházející z nitra země.

Úterní večerní otřes byl tak silný, že ho znovu pocítil i Řím. Přinutil také záchranáře na čas přerušit pátrání po lidech pod troskami. Italský premiér Silvio Berlusconi ujistil, že pátrání po osobách zavalených pod troskami bude pokračovat ještě do čtvrtečního dopoledne.

Vědunka Lunardi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme