Italští záchranáři dál hledají zasypané navzdory novým otřesům

Zemětřesení v kraji Abruzzo se opět ozvalo. V noci přišly další silné otřesy, které pocítila velká část Itálie. V sutinách budov záchranáři našli už 250 mrtvých, mezi nimi i dva mladé Čechy. Ani tato bilance nemusí být konečná, asi deset lidí se stále pohřešuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelka Aquily

Obyvatelka Aquily | Foto: AFP

Noční otřesy zasáhly oblast kolem města Aquila silou až 5,3 stupně Richterovy škály a srovnaly se zemí další desítky poškozených domů.

Záchranáři přesto stále pokračují v pátrání po pohřešovaných. Naposledy se jim podařilo zachránit dvacetiletou dívku, která byla pod sutinami celých 42 hodin, a to budí nové naděje, že se podaří vyprostit další přeživší lidi z pondělního velkého zemětřesení.

Smutné zprávy naproti tomu přišly pro Čechy. Ministerstvo zahraničí ve středu večer potvrdilo, že jsou mezi oběťmi i dva občané České republiky. Jde o chlapce a dívku ve věku kolem 17 let, kteří pobývali v Itálii na krátkodobé studijní stáži. Nalezeni byli v ruinách domu, ve kterém bydleli.

Zranění utrpělo přes 1000 lidí, z toho téměř 180 muselo být hospitalizováno. Stav stovky zraněných považují lékaři za velmi vážný až kritický. Bez střechy nad hlavou v nejhůře zasaženém kraji Abruzzo a jeho středisku Aquile zůstalo možná až 70.000 lidí.

Během noci pro ně úřady připravily další stany a lůžka. Celkem může přespávat ve stanech už 17.000 lidí. Ale stále více obyvatel chce z oblasti, kde pokračující silné otřesy vyvolávají nové chvíle strachu, odejít. Mnozí už odjíždějí k příbuzným a známým, jiní přijímají nabídky na ubytování, které přicházejí z celé Itálie i z okolních zemí.

Podle statistik bylo pondělní zemětřesení o síle 5,8 stupně Richtera nejničivější v Itálii za posledních 30 let. Premiér Silvio Berlusconi vyhlásil v oblasti stav nouze a uvolnil státní peníze na pomoc postiženému regionu. Zahraniční pomoc italská vláda odmítla, s výjimkou Spojených států. Po telefonátu s americkým prezidentem Barackem Obamou Berlusconi prohlásil, že souhlasí s pomocí Washingtonu při rekonstrukci kulturního dědictví, zejména kostelů.

Předchozí zprávy o zemětřesení v Itálii:
Při zemětřesení v Itálii zahynuli dva čeští občané
Itálii zasáhly další otřesy, mrtvých už je 228
Při zemětřesení v Itálii zahynulo na 150 lidí

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme