Africký národní kongres míří k dalšímu volebnímu vítězství

Tradiční strana černé většiny Africký národní kongres míří k dalšímu vítězství ve volbách do parlamentu Jihoafrické republiky, největší ekonomiky černého kontinentu. Partaj vedená kontroverzním Jacobem Zumou, který je největším favoritem na příštího prezidenta země, dosahuje po sečtení asi tříset tisíc hlasů na víc než padesátiprocentní zisk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání hlasů

Sčítání hlasů

Dvoutřetinová převaha Kongresu v parlamentu je ale v ohrožení a to hlavně díky zatím slušnému výsledku Demokratické aliance (přes 28 %), která je hlavní opoziční stranou a kterou vede bílá Jihoafričanka. Volební účast ve čtvrtých volbách od pádu rasistického režimu bělošské menšiny byla rekordně vysoká, podle odhadů se pohybovala kolem osmdesáti procent.

Kvůli dlouhým frontám před volebními místnostmi dokonce některé okrsky prodloužily dobu určenou k hlasování a úřady dotiskly volební lístky. Nepříliš dobré vyhlídky má podle prvních částečných výsledků strana Lidový kongres (přes 7 %), která vznikla loni odštěpením od Afrického národního kongresu a které se dávaly poměrně velké naděje na úspěch.

Jeden z činitelů strany byl navíc v den jinak klidně probíhajících voleb zastřelen ve svém domě. Tvrdí to alespoň mluvčí Lidového kongresu, podle kterého měl útok politickou motivaci. Chudoba, korupce, AIDS a kriminalita. To jsou hlavní problémy jihoafrické společnosti.

Přestože podle mnohých vlády Afrického národního kongresu nezvládaly tyto problémy řešit, zůstává někdejší strana Nelsona Mandely pro miliony občanů Jihoafrické republiky tou pravou volbou díky zásluhám na pádu rasistického režimu apartheidu.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme