EU se neshoduje v názoru na další vztahy s Izraelem

Evropská unie není jednotná v pohledu na budoucnost vztahů s Izraelem. Sedmadvacítka původně chtěla vztahy s židovským státem posílit. Teď se na tom ale nedokáže dohodnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg | Foto: Pavel Bílek

Unie se chtěla s Izraelem dohodnout třeba na posílení hospodářské spolupráce. Vše se ale začalo komplikovat po izraelské invazi do pásma Gazy na konci loňského roku. Podle některých zemí EU byla nepřiměřená.

České předsednictví chce v budování vztahů se židovským státem pokračovat. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ale po jednání se svými kolegy přiznal, že na něčem takovém v Unii momentálně není shoda. Rozhovory proto podle něj čeká určitá přestávka.

Řada zemí Izraeli vyčítá, že pokračuje v budování osad na okupovaných palestinských územích. Pochybují také o tom, že je nová vláda premiéra Benjamina Netanjahua odhodlána dosáhnout míru s Palestinci.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme