Zapojení Polska do bezvízového cestování do USA má další zpoždění

Špatná zpráva pro Poláky. Na bezvízový styk se Spojenými státy americkými si budou muset ještě počkat. Poláci přitom nelibě nesou, že například Češi nebo Slováci už víza při cestě za Atlantický oceán nepotřebují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pasová kontrola na letišti

pasová kontrola na letišti | Foto: Alexandr Pícha

O zrušení víz do Spojených států se polská diplomacie marně snaží už několik let. Polsko ale pořád nesplňuje podmínky dané americkým zákonem. Počet odmítnutých žádostí o americkém vízum totiž stále překračuje deset procent. Poláci se ale této hranici už blíží. Může za to také jejich čím dál menší zájem většinou o nelegální práci v Americe.

Experti předpokládají, že pod deseti procentní hranici zamítnutých žádostí se může Polsko dostat do dvou let. Ale i tak je pořád zavedení bezvízového styku v nedohlednu.

Také česká diplomacie se roky marně snažila USA přesvědčit o tom, aby vízovou povinnost zrušil. Změna nastala podle českého velvyslance ve Washingtonu Petra Koláře až loni v létě: "Ten okamžik zlomu nastal skutečně ve chvíli, kdy prezident Bush dal své administrativě pokyn, aby na tom s námi spolupracovala."

Přečtěte si také:
První Češi nepotřebovali na cestě do USA víza
Ode dneška cestují Češi do Spojených států bez víz
Při cestě do USA nahradí víza elektronická registrace
Polsko doufá, že se k bezvízovému programu USA zapojí příští rok

Petr Vavrouška, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme