Země EU by podle Itálie měly povinně přijímat utečence, ministři to odmítli

Země Evropské unie by měly pomoci Itálií s ilegálními přistěhovalci. Na schůzce ministrů vnitra sedmadvacítky to požadoval italský ministr vnitra Roberto Maroni Maróny. Podle Říma by měla být taková pomoc povinná. To ale ostatní ministři odmítli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vylodění uprchlíků na Maltě

Vylodění uprchlíků na Maltě | Foto: AFP

Do Itálie a na Maltu v posledních měsících proudí přes Středozemní moře tisíce imigrantů. Český ministr vnitra Martin Pecina ale zdůraznil, že jakékoliv přijetí utečenců ostatními může být pouze dobrovolné.

Potvrdil to i evropský komisař pro vnitro Jacques Barrot. "Všechna solidarita bude na dobrovolné bázi. Na žádost ministrů připravím pilotní projekt na pomoc Maltě. Pokud budou některé země chtít, měly by přijmout některé utečence, kteří jsou na Maltě a nemohou se integrovat do tamní společnosti," uvedl.

Malta je jako malá země podle Evropské unie ve zvlášť obtížné situaci. Italové budou požadovat, aby se jejich návrhem v polovině června zabývali lídři členských států. Podle Peciny se ale v dohledné době k žádné shodě dospět nepodaří.

Přečtěte si také:
Firmám zaměstnávajícím ilegální imigranty zatím nehrozí postih
Itálie kvůli přílivu imigrantů vyhlásila stav nouze
Země EU sjednotí přístup k nelegálním imigrantům
Evropská unie chce modrou kartou lákat vzdělané imigranty
Italové vylovili z moře desítky utečenců
Kanárské ostrovy zaplavují tisíce utečenců

Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme