Bajkonurský rituál před startem do kosmu

Od roku 1961, kdy se ruský kosmonaut Jurij Gagarin stal prvním člověkem ve vesmíru, sledují jeho pověrčiví krajané jeho příklad a před každou kosmickou misí zhlédnou určitý film a vykonají potřebu v pustině. Americko-ruská posádka, která má zítra z kazašského Bajkonoru odstartovat k Mezinárodní kosmické stanici, nemá v úmyslu tento rituál měnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V předvečer historického obletu země Gagarin zhlédl klasický sovětský film Bílé slunce pouště. Legenda vypráví, že když se druhý den ráno blížil k raketě Vostok 1, ucítil nutkání. Vystoupil z autobusu a skrze trubici ve skafandru vykonal svou potřebu u jednoho ze zadních kol vozidla.

Od té doby všichni kosmonauti obou pohlaví lpí na této tradici. "Proč bychom měli porušovat tradici? Není pochyb, že v budoucnu vzniknou ještě další tradice, ale musíme se držet těch starých," prohlásil Jurij Gidzenko, pilot kosmické lodi Sojuz, která odstartuje k Mezinárodní stanici.

Velitel této první čtyřměsíční mise Američan William Shepherd řekl, že ani on nehodlá pokoušet osud. "Film jsme viděli v šest hodin ráno. A když se zítra zastavíme, nebudu při tom chybět," řekl Shepherd.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme