Lidé se rozloučili s Michaelem Jacksonem

Modlitba zakončila v aréně Staples Center v Los Angeles poslední rozloučení s legendárním zpěvákem Michaelem Jacksonem. Se zpěvákem se prostřednictvím rozhlasu, televize i internetu loučily další stovky milionů lidí. Veřejnému pietnímu aktu předcházel soukromý obřad na hřbitově Forest Lawn s jeho nejbližšími.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Jackson

Michael Jackson | Foto: AFP

Ve Forrest Lawn se konal soukromý smuteční obřad v úzkém rodinném kruhu. Tělo popového krále bylo v bronzové rakvi potažené zlatými čtrnáctikarátovými pláty, podobné té, ve které byl kdysi pohřben soulový král James Brown.

Zhruba v 19:00 pak začal veřejný smuteční obřad v losangeleské aréně Staples Centre, a to za účasti 17.000 vylosovaných Jacksonových příznivců. Otevřel ho zpěvák Smokey Robinson, který přečetl dopisy od bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely a zpěvačky Diany Rossové.

"Michael byl obrem a legendou hudebního průmyslu. Má žena a já truchlíme s miliony lidí na světě," tlumočil Robinson Mandelův vzkaz. Rossová se omluvila z neúčasti na pohřbu, protože její přátelství s Jacksonem bylo natolik niterné, že by neunesla veřejnou tryznu.

S proslovem vystoupil i rodinný příbuzný, pastor Lucious Smith, krátce poté zazpívala Mariah Carey, Lionel Richie a Stevie Wonder: "Tohle je chvíle, které jsem se nechtěl nikdy dožít ... potřebujeme Michaela tady, ale bůh ho asi potřeboval více."

Z pódia i z publika zněly sloky písně We Are The World a Heal The World. Na konci pietního aktu promluvili i členové Jacksonovy rodiny. Účastníky dojala umělcova dcera Paris Katherina Jacksonová. "Tatínek byl nejlepším rodičem, kterého si je možné představit. Chtěla jsem jenom říct, jak moc ho miluji."

Mezi pozvanými byli lidé ze všech vrstev veřejného dění a šoubyznysu. Jacksona vzpomněli basketbalisté Magic Johnson a Kobe Bryant, černošský aktivista Al Sharpton, který vyzdvihl zpěvákův dělnický a černošský původ, nebo politik Martin Luther King III. Loučení s králem popu navíc podle odhadů shlédla až miliarda lidí po celém větě.

K Jacksonovi se na dálku, během návštěvy Moskvy, vyjádřil prostřednictvím americké televize CBS také americký prezident Barack Obama. Podle Obamy existují v globální populární kultuře jedinci, kteří prostě uchvátí lidskou představivost a po smrti se stanou ještě většími.

Jackson byl jednou z nejúspěšnějších osobností populární hudby všech dob. Po celém světě prodal tři čtvrtě miliardy nahrávek. V poslední době ho ale pronásledovat skandály a finanční potíže. Smrt ho zastihla v době, kdy se připravoval na nové turné. Příčina úmrtí nebyla dosud oficiálně stanovena, podle všeho zpěvákovi selhalo srdce.

Přečtěte si také:
Svět se rozloučí s Michaelem Jacksonem
Jacksonovi fanoušci si mohou začít vyzvedávat lístky na pietní obřad
O lístky na pohřeb Michaela Jacksona zažádalo přes milion a půl lidí
Rodina Michaela Jacksona žádá novou pitvu
Zpěvák Michael Jackson je mrtev

Milan Kopp, Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme