Premiér Fischer přijíždí na pracovní návštěvu Izraele

Předseda úřednické vlády Jan Fischer zahájí třídenní pracovní návštěvu Izraele. Půjde o vůbec první cestu českého politika na Blízký východ po skončení českého předsednictví v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer

Jan Fischer | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

V regionu přitom stále pokračuje patová situace, protože Izrael a Palestinci nenašli cestu k obnovení mírových rozhovorů. Zatímco v Izraeli je u moci nejpravicovější vláda v historii země, Palestince zatěžují vnitřní rozepře a sporný mandát Západem podporované vlády.

Český premiér míří pouze do Izraele a nikoli na palestinská území. "Je to pracovní návštěva, která nepatří do kategorie oficiálních návštěv. Budeme mluvit o bilaterálních vztazích České republiky a Izraele, zejména o možnostech ekonomické spolupráce zahraničněobchodní výměny. Proto se mnou jede i řada lidí z podnikatelské sféry," upřesnil Fischer.

Předsedu vlády v Izraeli čekají setkání s nejvyššími politickými špičkami. Kromě premiéra Benjamina Netanjahua ho přijme i prezident Šimon Peres. Fischer zavítá také do Knesetu a má se zúčastnit i kulatého stolu českých a izraelských podnikatelů.

Jako první po příletu ale premiéra čeká prohlídka židovských a křesťanských památek starého města.

Václava Marešová, Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme