Premiér Fischer se zatím v Izraeli vyhýbá ožehavým tématům

Česká republika a Izrael jsou sice malé země, mají ale mimořádné možnosti spolupráce, a to hlavně ve vědě a v ekonomice. Shodli se na tom izraelský prezident Šimon Peres a český premiér Jan Fischer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer a  Šimon Peres

Jan Fischer a Šimon Peres | Zdroj: ČTK

Ten do židovského státu přijel právě kvůli hospodářským stykům a posilování dvoustranných vztahů. "Ty jsou na výborné úrovni a nemáme ve vzájemných vztazích naprosto žádné problémy," prohlásil Fischer během návštěvy prezidentova sídla. Premiér se netají tím že do Izraele nepřijel kvůli politice.

Ve veřejných vystoupeních se také zatím vyhýbal takovým tématům, jako jsou izraelské vztahy s Palestinci, nebo výstavba dalších židovských osad, kvůli které Izrael aktuálně čelí mezinárodní kritice.

I prezident Peres mluvil o možnostech spolupráci obou zemí například v moderních technologiích. Ocenil ale i politické kroky České republiky z minulosti: "Velmi oceňujeme postoje, které jste zaujali v některých věcech, které jsou pro nás velmi důležité a citlivé."

Návštěvě vévodí ekonomika

Premiér Jan Fischer po schůzce s prezidentem Peresem novinářům řekl, jejich diskuse se točila především kolem ekonomických témat, především kolem vzájemné ekonomické spolupráce obou zemí, a to zejména v oblasti IT nebo obrany - na září je například do Izraele plánována cesta ministra obrany Martina Bartáka, který by měl tu měl uzavřít dohodu o bližší obranné spolupráci obou zemí.

Jan Fischer mluvil s Šimonem Peresem také o možnostech vzájemného investování a o uplatnění českcýh firem na iz. trhu, společně probírali také vzájemnou spolupráci obou státu na trzích třetích zemí. Šimon Peres pak českého premiéra informoval o tom,že Izrael chce v říjnu uspořádat celosvětovou konferenci o tématech, které se dotýkají prakticky všech - totiž o energetice, vodním hospodářství, ale také o vzdělávání a o roli menších států ve světě.

Velmi netypické bylo to, že část jednání mohli sledovat i novináři, zhruba prvních deset minut se mohli schůzky také účastnit. Během této doby ale prezident Peres od ekonomiky chvílemi odbočil a zeptal se Jana Fischera mimo jiné i na to, jak se Československo vyrovnalo s rozdělením na dva státy a jaké to pro nás mělo důsledky. Vznik samostatného palestinského státu je tu očividně hlavním tématem, i když není právě předmětem daného jednání.

POSLECHNĚTE SI PŘÍSPĚVEK NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer je na tři dny v Izraeli. V novinářském doprovodu je i zpravodajka Naďa Bělovská.

K tématu si můžete také přečíst:
Český premiér začíná pracovní návštěvu Izraele
Premiér Fischer přijíždí na pracovní návštěvu Izraele
Izrael údajně chystá hromadné vyklizení několika židovských osad
Izrael zrušil židovskou osadu na Západním břehu Jordánu
Pochod židovských radikálů a protesty Arabů si vyžádaly zranění 16 Izraelců
Izraelská policie vyklidila v Hebronu dům obsazený židovskými extremisty
Izraelský premiér označil židovské extremisty za hrozbu pro demokracii
Izraelská vláda přestane podporovat osady židovských extremistů
Evropská unie odsoudila brutalitu židovských osadníků proti Palestincům
V severním Izraeli pokračovaly druhou noc pouliční střety mezi Židy a Araby
Židovský zákaz jízdy automobilů vyústil v pouliční bitky s Araby

Milan Kopp, Naďa Bělovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme