Čína soudí aktivistu za pomoc rodičům, jejichž děti zahynuly při zemětřesení

Čínský soud začal proces s aktivistou, který pomáhal rodičům dětí zabitých při loňském zemětřesení v S´-čuanu. Chuang Čchi je obžalován z vyzrazení státního tajemství a hrozí mu tři roky vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští vojáci odklízejí ruiny domů

Čínští vojáci odklízejí ruiny domů | Foto: Robert Mikoláš

Chuang Čchi, který byl zatčen už před 14 měsíci, označuje obvinění za vykonstruovaná. Úřady se ho navíc podle jeho slov snažily pouze umlčet. Disident totiž po loňském zemětřesení pomáhal rodičům zabitých dětí sepisovat žaloby na místní představitele.

Ničivé otřesy zasáhly jihozápad Číny loni v květnu. Vyžádaly si na 90 tisíc lidských životů, mezi oběťmi bylo nejméně 5.300 žáků a studentů základních a středních škol.

Peking slíbil poskytnout v následujících třech letech na obnovu zničených oblastí téměř 150 miliard dolarů, nové domy a zejména školy musí také odpovídat přísným bezpečnostním normám.

Někteří rodiče dětí, které zahynuly v troskách zřícených školních budov, se ale odmítají smířit s tím, že nikdo nebyl za jejich špatný stav potrestán, a dožadují se spravedlnosti.

K tématu si můžete také pečíst:
V Číně začíná rekonstrukce měst postižených zemětřesením
Při zemětřesení v Číně zahynulo více než 70 tisíc lidí
Po desítkách hodin od zemětřesení v Číně se našli živí lidé
Pocit naděje v postižených oblastech Číny střídá marnost
Rozsah katastrofy po zemětřesení v Číně předčil všechna očekávání

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme