Rusko spustí nový radar, má chránit i před raketami z Íránu

Do tří měsíců chce Rusko spustit nový radar. Stát má nedaleko Armaviru v Krasnodarském kraji. Nové zařízení prý dokáže sledovat rakety odpálené z blízkovýchodní oblasti, včetně Íránu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar - ilustrační foto

protiraketový radar - ilustrační foto | Foto: Miroslav Konvalina

Spolupráci na zařízení nabízel Kreml Spojeným státům výměnou za zastavení amerických plánů na protiraketový štít v Česku a Polsku. Bývalý americký prezident George Bush neměl o projekt zájem, preferoval radar v Brdech. Barack Obama teď ale údajně nabídku přehodnocuje.

Podle komentátora Českého rozhlasu 6 Libora Dvořáka jde o velkou změnu v ruském postoji k bezpečnostní problematice. Moskva totiž až dosud hrozbu z Íránu bagatelizovala. Že by ale USA na ruskou nabídku přistoupily, nepovažuje Dvořák za pravděpodobné. "Minimálně ne v tuto chvíli. Záleží na tom, jak se budou následující půl rok nebo rok ruskoamerické vztahy vyvíjet," řekl Rádiu Česko Libor Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém ruském radaru mluvil na Rádiu Česko komentátor Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák

Česká diplomacie považuje chystané spuštění ruského radaru za interní věc Ruska.

Přečtěte si také:
Rusko vyzývá USA ke kompromisu v otázce protiraketové obrany
Putin vyzývá Spojené státy k zastavení plánů na vybudování protiraketové obrany
Rusko je připraveno zlepšit vztahy se Spojenými státy

Igor Maňour, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme