Chorvatský prezident žádá odstranění křížů z veřejných institucí

Chorvatský prezident Stipe Mesić žádá odstranění náboženských symbolů ze státních a veřejných institucí. Katolická církev s tímto návrhem nesouhlasí, kříže podle ní patří k životu Chorvatů stejně jako jiné státní symboly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubrovník, perla Jadranu

Dubrovník, perla Jadranu | Foto: chorvatsko.cz

Chorvatský prezident Stipe Mesić se na konci svého druhého prezidentského období stále více zaplétá do konfliktu s vlivnou katolickou církví, ke které se hlásí devadesát procent obyvatel země.

Podle Mesiće je ale Chorvatsko demokratickou sekulární zemí a kříže nemají ve školách, kasárnách a státních úřadech co dělat. Mohou prý také urážet náboženské cítění Židů nebo vyznavačů islámu.

Ve státních institucích má podle prezidenta viset pouze státní znak a vlajka. Katolická církev se proti tomu ohradila: Lenin a Stalin i Tito nechali odstranit kříže a společnost dopadla špatně, připomněl teolog Adalbert Rebić.

Před cestou do Chorvatska si přečtěte:
Český rozhlas vysílá na Jadranu česky
K chorvatskému Jadranu letos opět s potravinami
Chorvatsko: Majitelé restaurací chtějí změny zákona o zákazu kouření
V chorvatských restauracích a barech začíná platit zákaz kouření
Slovinsko mění systém dálničních známek

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, který už tradičně přes léto vysílá na pobřeží Jaderského moře, pro vás připravil i speciální web ZA SLUNÍČKEM S RÁDIEM, kde můžete najít informace o našem speciálním vysílání a také obecné informace o Chorvatsku, rady pro cestu na dovolenou i zpravodajství přímo od Jadranu.

mapa vysílačů v Chorvatsku | Foto: Jan Rosenauer

Martin Dorazín, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme