FBI odhalil zřejmě největší případ krádeží osobních dat na internetu

Americké úřady odhalily jeden z největších případů krádeží osobních údajů na internetu. Počítačoví piráti ukradli z několika firem čísla asi 130 milionů kreditních a debetních karet. Federální prokuratura oznámila, že z podvodu byli obviněni tři lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ti měli pětkrát proniknout do počítačových systémů firem Heartland Payment Systems, 7-Eleven a Hannaford Brothers a zmocnit se dat o platebních kartách a jejich majitelích.

Americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že počítačový útok má na svědomí údajný mezinárodní hacker Albert Gonzales z amerického města Miami na Floridě. Identitu dalších dvou lidí úřady nesdělily. Údajně ale pocházejí z Ruska.

Podezřelí pronikli i do počítačových systémů dalších dvou podniků, jejich názvy úřady neupřesnily. Gonzales je podle amerických úřadů podezřelý z konspirace, jejímž cílem bylo proniknout do počítačových sítí, které poskytují podporu největším maloobchodním a finančním společnostem v USA.

V posledním případu se všichni tři hackeři zaměřovali na největší americké společnosti. Nejprve si prý prohlédli jejich internetové stránky a pak se pokusili najít slabá místa v jejich zabezpečení.

Zločinci chtěli ukradená data prodat lidem, kteří by je využili k páchání trestné činnosti.

Pravděpodobně by díky získaným číslům platebních karet na cizí účty nakupovali přes internet.

POSLECHNĚTE SI ROZHOVOR NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Americké úřady odhalily jeden z největších případů krádeží osobních údajů na internetu. Příspěvek Nadi Bělovské. Ptáme se šéfredaktora Root.cz Petra Krčmáře a produktového manažera kreditních karet Citibank Milana Řezníčka.

Přečtěte si také:
Krádež osobních dat z kreditních karet a výhodný byznys s nimi odhalily úřady v USA
Krádežemi osobních dat se zřejmě bude zabývat německý Spolkový sněm
Internetových zločinů přibývá
Bezpečnost internetového bankovnictví

Naďa Bělovská, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme