Írán stahuje ze světa třetinu svých velvyslanců

Čtyři desítky šéfů íránských ambasád ve světě v těchto dnech balí a vracejí se zpátky do Íránu. Podle íránské agentury Fárs je to v některých případech trest za to, že diplomaté podporovali při nedávných nepokojích opozici, která kritizovala znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem. Teherán ale tvrdí, že jde o standardní rotaci diplomatického personálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí Íránci islám neodmítají

Mladí Íránci islám neodmítají | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Agentura neupřesnila, kterých velvyslanců se odvolání týká. "Někteří z těchto lidí se během nedávných nepokojů oficiálně postavili na stranu protestujících," napsala agentura Fars a dodala, že se předpokládá, že noví velvyslanci budou vybráni z odborníků loajálních zásadám islámské revoluce z roku 1979.

Mezi končícími diplomaty je také Madžíd Nílí, který tři roky zastupoval Írán v České republice. Podle zdrojů Českého rozhlasu je ale jeho odjezd z Prahy plánovanou výměnou šéfa diplomatické mise. Nílí prý navíc vždy striktně tlumočil oficiální názory prezidenta Ahmadínežáda a žádnou podporu opozici nevyjadřoval.

Mluvčí íránské diplomacie Hasan Kaškáví upozornil, že Írán má ve světě 135 diplomatických misí. Každoroční obměna třetiny personálu je prý tedy logický krok.

Íránská opozice zpochybnila výsledky prezidentských voleb, v nichž podle oficiálních čísel obhájil post Mahmúd Ahmadínežád. Při následných demonstracích bylo zatčeno na 4000 osob, z nichž na 300 je dosud ve vězení. Oficiální zdroje hovoří o 30 obětech povolebního násilí; podle opozice přišlo o život téměř 70 lidí. Íránská vláda obvinění z volebních podvodů odmítá a tvrdí, že volby byly nejdemokratičtější od islámské revoluce.

Přečtěte si také:

Írán začal soudit účastníky červnových protivládních demonstrací a násilností
Volby v Íránu anulovány nebudou
Írán: Prezidentské volby vyhrál Ahmadínežád, v zemi stouplo napětí

Břetislav Tureček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme