Německo slaví výročí znovusjednocení

Německo slaví 19. výročí svého znovusjednocení. Historickou událost, kdy se Spolková republika Německo a Německá demokratická republika opětovně spojily do jednoho státu, si naši západní sousedé připomínají hlavně v Berlíně. Kvůli hrozbě ze strany islámských teroristů platí přísná bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Spolkového sněmu, Berlín, Německo

Budova Spolkového sněmu, Berlín, Německo | Foto: Jiří Hošek

V centru oslav u Braniborské brány očekávají pořadatelé navzdory krajně nevlídnému počasí na půl miliónu návštěvníků. Ti všichni budou muset projít bezpečnostní kontrolou. Ostré předměty, skleněné lahve nebo zábavní pyrotechnika jsou tabu. Právě Braniborská brána se na jedné z posledních videonahrávek islamistů objevila coby potenciální cíl teroristického útoku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oslavách znovusjednocení Německa

Berlínský senátor pro vnitřní bezpečnost Erhard Körting posílil počet hlídkujících policistů a vyzval veřejnost k větší bdělosti. Speciální policejní jednotky se nově objeví taky na vybraných nádražích berlínského U-Bahnu.

Navzdory stovkám miliard eur, které se investovaly do rozvoje bývalé NDR, zůstávají rozdíly mezi oběma částmi Německa stále patrné.

Podle Václava Havla, bývalého prezidenta České republiky, bylo sloučení západního a východního Německa nevyhnutelné. Za svůj přínos ke znovusjednocení Německa dnes převezme Václav Havel v Berlíně prestižní cenu Quadriga.

Jiří Hošek, Alena Adámková, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme