Američané používají nový typ bomb, AI protestuje

Američané oznámili, že v boji poprvé použili nové tříštivé pumy s přesným naváděním. Bomby o váze 454 kilogramů tvoří hrozen menších pum, které explodují postupně. Bombardéry B-52 je svrhly na kolonu iráckých tanků, bránící Bagdád. Tříštivé pumy jsou smrtonosné pro nechráněné civilisty. Organizace pro lidská práva Amnesty International proto protestuje proti jejich používání v zalidněných oblastech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bombardování Bagdádu

bombardování Bagdádu | Zdroj: ČTK

Mluvčí britské armády Chris Vernon v televizi CNN zdůraznil, že Britové v obydlené oblasti tuto munici nepoužívají. "Použili bychom je konvenčním způsobem proti iráckým pravidelným jednotkám. Na to si vyhrazujeme právo. Je to legitimní střelivo, které v případě potřeby nasadíme pro irácké armádě. Tříštivou munici mále, ale kolem Basry ji v žádném případě nepoužíváme."

Amnesty International také na obě strany konfliktu apelovala, aby nepoužívaly nášlapné miny. Obětí jedné z těchto zbraní se stal dvaapadesátiletý nezávislý íránský novinář Kaveh Golestan. Natáčel reportáže na severu Iráku v oblasti kontrolované Kurdy a při vystupování z auta šlápl na minu. Je to už čtvrtá oběť z řad novinářů během invaze v Iráku.

Markéta Kaclová, Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme