Benedikt XVI. chce řešit pedofilii v řadách irských kněží

Papež Benedikt XVI. se vložil do řešení pedofilního skandálu v Irsku a pozval si k sobě do Vatikánu představitele irské katolické církve. Kněží z oblasti Dublinu totiž prý desítky let zneužívali stovky dětí. Tamní církev ale mlčela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Jednání s irskými církevními představiteli probíhají za zavřenými dveřmi. Vatikán jim ale přikládá mimořádnou důležitost. Důvodem je naléhavost situace. Vrchním představitelům církve prý došlo, že pokud by se podobné případy odehrávaly v dalších katolických školách, s počtem 250 tisíc škol dojdou k alarmujícím číslům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Itálii, Josef Kašpar, popisuje důvody mimořádného jednání papeže s irskými církevními představiteli.

Vatikán chce vydat pro irské katolíky zvláštní pastorační list. Podle spolupracovníka Českého rozhlasu v Itálii, Josefa Kašpara, řekne Vatikán zcela otevřeně: "Celou věc by měly řešit nejen vnitřní orgány katolické církve, ale vzhledem k tomu, že se jedná o trestné činy, Vatikán tentokrát nebude klást překážky soudnictví jednotlivých zemí."

Oběti dlouholetého zneužívání a týrání žádají odškodnění ve výši jedné miliardy eur. Případné vyplacení by pro Vatikán mohlo znamenat velkou ránu. Katolická církev už, podle Josefa Kašpara, podobné případy zná. V nedávné minulosti se s vyplácením odškodného potýkala například kalifornská katolická církev.

"I pro pokladnu Vatikánu by toto bylo tvrdé. Ale situace je natolik vážná, že kdyby to bylo zapotřebí, papež by se rozhodl prodat některé majetky církve, jen aby toto vyřešil, " dodává Kašpar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze mluvil také český velvyslanec v Dublinu Tomáš Kafka v pořadu ve Stalo se dnes

Nejen v Irsku se nyní objevuje silná vlna církevních zástupců, kteří se snaží setkat s oběťmi. Podle Kašpara není vyloučená ani snaha rozmluvit jim žádosti o odškodnění. Pravděpodobnější je však, že je pro katolickou církev důležité udržet si image a nepodkopat si důvěru u obyčejných věřících: "Důvěře přispěje zřejmě i to, že se Vatikán staví k tomuto problému čelem. Současný papež řekl, že o celé věci je potřeba hovořit a chce, aby se tím zabývaly světské soudy."

Italové oceňují odvahu Benedikta XVI. Také to může být důvod, proč v současné době v papežské kurii dochází ke srážce dvou křídel. Na jedné straně ti, kteří chtějí poodhalit tu roušku. Na straně druhé ti klasičtí, kteří by se rádi vrátili k tradičnímu tichu a doufali, že během času se na všechno zapomene.

Český velvyslanec v Dublinu Tomáš Kafka ve Stalo se dnes poznamenal, že irská společnost je velmi rozbolavělá. "Nejen kauzou zneužívání dětí ze strany kněží, ale i zanedbáváním dětí, které byly dávány na výchovu do církevních škol pro děti potřebující sociální péči. A jedno prohlášení papeže, byť je jednoznačné, ještě zdaleka žádnou nápravu nedělá."

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček, Jan Richter, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme