Odzbrojovací schůzka USA-Rusko má být v Praze

Americký prezident Barack Obama by se mohl v Praze setkat s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. V české metropoli by mohli podepsat novou smlouvu o redukci jaderných zbraní. Českému rozhlasu to potvrdila ambasáda ve Washingtonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a Dmitrij Medveděv.

Barack Obama a Dmitrij Medveděv. | Foto: AFP

Bílý dům české velvyslanectví ve Washingtonu oslovil s otázkou: pokud se podaří jednání s Ruskem úspěšně uzavřít, mohl by se případně americký prezident setkat s ruským k podpisu dohody v Praze? Velvyslanec Petr Kolář o tom mluvil s ministrem zahraničí, premiérem a prezidentem republiky. Odpověď z Prahy zní ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čem smlouvy START jsou, vysvětluje redaktor Ondřej Bouda

Termín případné schůzky ještě nepadl. Čeští diplomaté o možné schůzce jednají s americkou stranou už několik dnů.

Pokud by se prezident Obama se svým ruským protějškem Medveděvem v Praze opravdu setkal, byla by to jeho druhá návštěva české metropole za zhruba jeden kalendářní rok. A to je neobvyklé. Na druhou stranu by hlavním důvodem nebyla ani v jednom případě jednání s českými zástupci.

Kreml zatím mlčí

Moskva zatím možnost podpisu dohody o jaderném odzbrojení v Praze oficiálně nepotvrdila. O této možnosti ale s odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje několikrát informovala ruská média.

Deník Kommersant už koncem minulého týdne napsal, že nová smlouva o odzbrojení bude podepsána v Praze počátkem dubna, ještě před washingtonským summitem o jaderné bezpečnosti plánovaným na 12. a 13. dubna.

Ruská média také s odvoláním na náčelníka generálního štábu ruské armády informovala, že nová smlouva je z 95 procent hotová, zbývá údajně dojednat technické otázky.

Dohoda o snižování jaderného arsenálu má nahradit smlouvu START 1, jejíž platnost vypršela už loni v prosinci. O jejím blížícím se podpisu se spekuluje už delší dobu a kromě Prahy se v médiích jako možná místa pro konání ceremoniálu objevila i Bratislava nebo Kyjev.

Zkratka znamená Smlouva o snižování počtu strategických zbraní. START 1 z roku 1991 byla nejkomplexnější a také nejúspěšnější odzbrojovací smlouva v dějinách lidstva a díky ní zmizelo ze světa přibližně 80 procent veškerého jaderného arzenálu.

Na obě velmoci připadá 95 procent světového jaderného arzenálu. Odhadem mají Spojené státy okolo dvou tisíc strategických jaderných zbraní a Rusko až tři tisíce. V připravované smlouvě by se měly zavázat ke snížení jejich počtu na 1500, respektive 1675.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Vít Pohanka, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme