Summit EU možná poznamenají spory o pomoc Řecku

Dnes začínající summit evropské sedmadvacítky mohou poznamenat neshody o pomoci zadluženému Řecku. V Bruselu by se mohli odděleně od zbytku Unie sejít premiéři a prezidenti zemí eurozóny. Evropská komise navrhla rychlé přijetí schématu dvoustranných půjček členů eurozóny Řecku. Některé země ale s takovou pomocí váhají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské vlajky

Evropské vlajky | Foto: Audiovisual service EU

Systém půjček by měla mít Unie podle předsedy Evropské komise Barrosa připravený. Ovšem aktivovat jej jen v případě, že Řecko vyčerpá všechny své možnosti a požádá o pomoc. Proti dohodě o jakékoli pomoci do doby, než Atény nebudou sto zvládnout situaci samy, je Německo. Trvá na tom, že řeckou otázku nikdo k projednání na summitu nenavrhl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O summitu Evropské unie mluvil na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska.

Podle diplomatických zdrojů v Bruselu panuje přesvědčení, že se ale podaří k dohodě dojít ještě před začátkem samotného summitu. Třeba na zvláštní schůzce lídrů eurozóny. Ta by se podle francouzských diplomatů mohla odehrát pozdě večer po prvním jednacím dnu Evropské rady.

Unii čeká diskuse o hospodářské strategii

Jaké cíle si má klást Evropská unie ve strategii svého rozvoje v příštích 10 letech? Na tom se budou snažit shodnout šéfové států a vlád sedmadvacítky na summitu v Bruselu. Mají na stole návrh Evropské komise nazvaný Evropa 2020. Některým zemím se ale stanovené cíle zdají být nedosažitelné.

Tři čtvrtiny lidí v produktivním věku mají mít zaměstnání. Čtyřicet procent mladých má mít vysokoškolské vzdělání. Na vědu a výzkum má Unie dávat částku odpovídající 3% jejího hrubého národního produktu.

Emise skleníkových plynů mají klesnout o pětinu a 20% spotřeby energií má Unie získávat z obnovitelných zdrojů. Strategie má i sociální aspekt. O 20 milionů má v Unii klesnout počet lidí žijících na hranici chudoby.

Jestli jsou takové cíle reálné, mají říct lídři Unie. Česko už některé z cílů naplňuje. Je možné, že státníci zatím jen schválí oněch 5 základních cílů. O jejich velikosti se ale povedou diskuse v následujících měsících.

Bude EU dohlížet na růst platů?

Brusel by mohl dohlížet na růst platů v členských zemích Evropské unie. Takovou myšlenku nadhodil ‚evropský prezident‘ Herman van Rompuy, který o tom chce jednat s lídry sedmadvacítky na dnešní schůzce. Vyplývá to z jeho dopisu šéfům evropských vlád, který má Český rozhlas k dispozici.

Společná měna euro nemůže podle mnohých přežít bez větší koordinace hospodářské politiky. Euro ohrožují problémy Řecka, Portugalska nebo Španělska. Třeba ve Španělsku v posledních letech výrazně narostly platy. To prodražilo španělské výrobky, které nedokáží konkurovat cizímu zboží.

Van Rompuy proto chce, aby měl Brusel pravomoci sledovat třeba vývoj mezd nebo předem schvalovat výši státních výdajů. Řada zemí včetně Česka je ale k něčemu takovému hodně opatrná.

Pavel Novák, Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme