Rakouští filmaři prý platili za hajlování na kameru 80 euro

Rakouská veřejnoprávní televize ORF odvysílala kontroverzní dokument o neonacistech. Režisér snímku chtěl ukázat pravou tvář mladých rakouských pravicových extremistů. Teď ale čelí obvinění, že některé části filmu nafingoval a samotné skinheady podplácel, aby hajlovali na kameru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neonacisté (ilustrační foto)

Neonacisté (ilustrační foto) | Foto: Štěpánka Budková

Osmdesát eur za jedno pěkně zřetelné „Sieg Heil“ do kamery. Tuhle nabídku měli dostat skinheadi, kteří vystupovali v dokumentu odvysílaném rakouskou televizí.

Ve filmu třeba vystupuje teenager Philip, který zdraví rodiče už po ránu nacistickým pozdravem. Kamera ho doprovází i na jeden z mítinků Strany svobodných, která je spojována s neonacistickými kruhy.

Šéf svobodných Heinz-Christian Strache obvinil filmaře, že skinheadům platili za to, aby vykřikovali nacistická hesla a že celou reportáž zmanipulovali. Televize to popřela.

Rakušané se teď přou o to, jestli je lepší mít odstrašující filmový materiál o fašistech, nebo se raději držet zásad korektní žurnalistiky.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme