EU má schválit cíle na příští desetiletku, některé však zřejmě neprojdou

Podpora vědy a výzkumu nebo zajištění práce více lidem práci jsou některé z hospodářských cílů Evropské unie na příštích deset let. Dnes by je měli na schůzce v Bruselu schválit lídři členských zemí. Z řady stran se ale na plán snesla kritika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské vlajky

Evropské vlajky | Foto: Audiovisual service EU

Návrh závěrů schůzky, který má Český rozhlas k dispozici, počítá s tím, že by v Unii měly pracovat tři čtvrtiny lidí v produktivním věku.

Na výzkum a vývoj by mělo evropské společenství dávat alespoň tři procenta hrubého domácího produktu.

Řada států ale takové závazky považuje za nesplnitelné. Z cílů už proto vypadlo ustanovení, že počet chudých lidí má klesnout o 20 milionů.

Česko a další země se totiž obávají, že by to znamenalo nutnost zvyšovat sociální dávky. Podle Prahy by se měla chudoba snižovat hlavně tím, že se zrychlí hospodářský růst a ubude nezaměstnaných.

Slovenský premiér Robert Fico přesto tvrdí, že nová strategie není reálná. „Považuji tyto cíle, které jsou navržené, za absolutně iluzorní. Podle mého názoru tento dokument dopadne stejně jako Lisabonská strategie,“ prohlásil Fico.

Připomněl tak předchůdkyni nyní připravované desetiletky. Lisabonská strategie měla do roku 2010 z Unie učinil nejkonkurenceschopnější ekonomiku světa, což se však nestalo.

Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme