Večer přiletí do Prahy prezident Medveděv. Zítra Obama

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes přijíždí na dvoudenní návštěvu České republiky. Měl by se během ní sejít s českým prezidentem Václavem Klausem. Ústředním bodem jeho cesty ale bude čtvrteční podpis dohody START s americkým protějškem Barackem Obamou. Moskva přitom znovu varovala, že je za určitých okolností připravena od nové smlouvy odstoupit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Jak prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, Rusko si hodlá ponechat právo odstoupit od dohody, která má sníženit počet jaderných zbraní, pokud by plány Washingtonu na vybudování protiraketové obrany ohrozily sílu ruských strategických sil. Zároveň ale dodal, že takové nebezpečí podle všeho v blízké budoucnosti nehrozí.

Obě země se v nové dohodě zavazují snížit jaderný arsenál o třetinu. Rusko podle Lavrova podporuje úsilí Spojených států zbavit svět jaderných zbraní úplně. Šéf ruské diplomacie ale naznačil, že Moskva žádá záruky, že neskončí oproti jiným zemím ve strategické nevýhodě.

Historie návštěv ruských prezidentů u nás

Dmitrij Medvěděv je v pořadí třetí ruský prezident, který navštíví Českou republiku. Je ale jediný, který v Praze podepíše smlouvu mezinárodního významu. První byl Boris Jelcin. V roce 1993 se v Praze setkal s prezidentem Václavem Havlem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americko ruské vztahy popsal ve Světě o třetí Rádia Česko Odborník na geopolitiku Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha

Jelcinovo jméno se spojuje nejen s pádem komunismu a zánikem Sovětského svazu, ale také s invazí ruských jednotek do Čečenska. Na protesty, které se kvůli vpádu do Čečny ozývaly z Česka, Moskva reagovala podrážděně, a vztahy ochladly i po vstupu České republiky do NATO a po zavedení víz pro ruské občany po našem vstupu do Evropské unie.

V roce 2006 přijel Vladimir Putin. Prezident Václav Klaus mu nabídl, aby spolu mluvili rusky. Putinova návštěva vyvolala protesty mezi ochránci lidských práv. Stejně jako Jelcinovi, i jemu vytýkají přístup k Čečensku.

Strašení Ruskem

Prezident Klaus se dlouhodobě přimlouvá za vyváženější, intenzivnější vztahy České republiky s Ruskem. Jeho zahraničněpolitický poradce Jiří Payne si myslí, že někteří naši politici mají tendenci strašit Ruskem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O česko-ruských vztazích diskutovali ve večerních Ozvěnách dne zahraničněpolitický poradce prezidenta Klause Jiří Payne a bývalý diplomat Vladimír Votápek

„Já vidím Rusko jako zemi, která chce patřit do Evropy, je ve vztazích s mnoha evropskými zeměmi a vyvažuje evropskou politiku. Měli bychom oddémonizovat vztahy s Ruskem,“ řekl Payne.

Podle odborníka na ruské záležitosti Vladimíra Votápka, který v této zemi působil jako diplomat, u nás nic jako rusofobie není.

„Proti dobrým vztazích vůči Rusku u nás není vůbec nikdo. Problém je spíše na straně Ruska. Pokud si jeho představitelé myslí, že vhodný způsob řešení mezinárodních vztahů je třeba to, co předvedli vůči Gruzii, tak potom do určité míry problém s Ruskem mít musíme,“ uvedl Votápek.

Payne soudí, že Rusko je především velký trh a naším prioritním zájmem je mít s ním dobré obchodní vztahy. Diplomatické vztahy jsou podle něj na dobré úrovni.

Potápek naopak označil tržní hospodářství v Rusku je tržní hospodářství svého druhu. Byznys se bez dobrých vazeb na vládu se podle něj nedá dělat.

„A pokud se bavíme o okolí Putina či Medveděva, tak se automaticky bavíme o bývalém KGB a současném FSB a pak si musíme uvědomit, že velké ruské firmy mohou být významným bezpečnostním rizikem,“ uzavřel Votápek.

Komplikace v dopravě

Dopravní situace by měla být nejnáročnější zítra odpoledne, kdy má být uzavřena poměrně velká část pražských silnic. Podle redaktora Zelené vlny Bohuslava Beneše, který bude pražský provoz během návštěvy zahraničních prezidentů sledovat, budou hlavní uzavírky spjaté s průjezdy obou prezidentských kolon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Provoz v pražských ulicích bude sledovat redaktor Zelené vlny Bohuslav Beneš

„Policie příslušné ulice uzavře vždy deset minut před projetím kolony. Doprava se tak úplně zastaví. Celá uzavírka tak může trvat až 20 minut,“ uvedl Beneš. Zvlášť na Evropské třídě, v okolí Pražského hradu a na magistrále to určitě způsobí velké komplikace.

Kolonám se nevyhne ani městská hromadná doprava. „Policie samozřejmě zastaví i tramvaje a autobusy městské hromadné dopravy. Bez problémů pojede jen metro,dodává zpravodaj Zelené vlny.


Zobrazit místo Dopravní omezení v Praze na větší mapě

Milan Kopp, Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Veronika Malá, Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme