Polsko dvěma minutami ticha vzpomnělo na oběti katastrofy

Polsko drží státní smutek. V poledne dvěma minutami ticha lidé uctili památku obětí včerejší letecké katastrofy, při které na západě Ruska zahynul prezidentský pár a desítky dalších významných osobností Polska. Pozůstalí obětí míří do Moskvy, kde mají mimo jiné pomoci s identifikací. Tělo prezidenta Lecha Kaczynského bude dnes odpoledne přepraveno do vlasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tisíce Poláků před prezidentským palácem ve Varšavě

tisíce Poláků před prezidentským palácem ve Varšavě | Zdroj: ČTK

Před prezidentským palácem ve Varšavě se opět scházejí stovky lidí, přinášejí květiny a zapalují svíčky. Znovu už od brzkého rána je možné se zapsat do kondolenčních knih. Na cestě před úřadem prezidenta dnes leží doslova moře květin. Na domech visí státní vlajky opásané černou stuhou, obchody dnes zůstaly zavřené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru v Polsku přiblížil v Ranním Radiožurnálu tamní zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

Poláci pořád nemůžou uvěřit tomu, že v jediném momentu ztratili tolik významných osobností politického a veřejného života.

Do Polska se nad ránem vrátil premiér Donald Tusk, který se byl podívat na místě katastrofy u Smolensku, a ve Varšavě už je i Jaroslaw Kaczynski, bratr zesnulého prezidenta, který identifikoval jeho tělo.

Vedení země převzal maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski, který se včera v emotivním projevu obrátil k polskému národu.

„Dnes jsme tváří v tvář našemu národnímu dramatu spolu, dnes rozdělení na levici a pravici neexistuje,“ řekl předseda Sejmu. Dodal také, že do dvou týdnů oznámí datum předčasných prezidentských voleb.

Polsko musí kvůli letecké katastrofě zvolit kromě prezidenta také tři senátory a 15 poslanců. Sejm bude vybírat nového šéfa centrální banky, Institutu paměti národa nebo polského ombudsmana. Všechny tyto klíčové posty totiž kvůli tragédii osiřely.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšetřování příčin katastrofy mluvila v Ranním Radiožurnálu naše spolupracovnice v Moskvě Lucie Výborná

Těla všech obětí už nalezena

Státní pohřeb obětí leteckého neštěstí u ruského Smolenska bude zřejmě příští sobotu. Na místě tragédie pokračují experti ve vyšetřování příčin zřízení prezidentského speciálu. Vyšetřovací týmy včetně polského tam pracovaly celou noc.

Podle dosavadních zjištění posádka letounu údajně ignorovala příkazy řídící věže letiště Smolensk a snažila se přistát v husté mlze. Letadlo ale zachytilo křídlem o vrcholky stromů a zřítilo se.

Záchranáři už objevili těla všech 97 cestujících, vrtulníky je v noci přepravily do Moskvy. Ve Smolensku totiž nebylo dostatečné technické zabezpečení pro analýzu DNA a další procesy, které je třeba v rámci identifikace provést.

V Moskvě je všechno připravené pro příbuzné obětí, na letišti na čekají speciální autobusy, připraveny jsou hotely, tlumočníci i odborní psychologové. Pokud by příbuzní chtěli jet do Smolenska, i tam jsou pro ně připraveny ubytovací kapacity.

Petr Vavrouška, Marika Táborská, Lucie Výborná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme