Za pád polského vládního letounu nemohla technická závada

Technické problémy téměř jistě nebyly příčinou pádu polského vládního letounu. Ruští vyšetřovatelé to zjistili z analýzy záznamu černých skříněk, které se našly na místě tragédie u Smolensku. Experti se rozdělili do dvou skupin, jedna pracuje ve Smolensku a druhá v Moskvě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky polského letadla po havárii u Smolenska

Trosky polského letadla po havárii u Smolenska

Původně se předpokládalo, že se během zítřka všechny trosky letadla přenesou do areálu smolenských leteckých závodů, kde se experti pokusí je znovu sestavit, ale polská strana ruské úřady požádala, aby vrak nechaly na místě o dva nebo tři dny déle.

Přímo na místě nehody byl vztyčen pamětní kámen. Lidé ze Smolenska k němu nosí květiny a doslova pár desítek metrů od nich stále pracují experti a vyšetřovatelé mezi troskami polského prezidentského speciálu.

Skříňku jsme rozšifrovali a předběžně prohlédli. Samozřejmě, že do detailu ji teď zkoumají v Moskvě. Ale opakuji, podle toho, co jsme viděli, letadlo nemělo žádné technické problémy. Pilot byl také informován o počasí na letišti, přesto rozhodl o přistání,“ prohlásil Alexandr Bastyrkin z ruské prokuratury, která se také podílí na vyšetřování.

V Moskvě zatím pokračují identifikace obětí leteckého neštěstí. Ruská strana poskytla dopravu, ubytování, tlumočníky i psychologickou pomoc na místě, kolik identifikací proběhlo se ale zatím přesně neví.

Lucie Výborná, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme