Poláci se loučí s prezidentským párem, pohřeb bude v neděli

Smuteční obřad za polské oběti sobotní letecké katastrofy u Smolenska bude v sobotu ve Varšavě. Pohřeb prezidentského páru pak v neděli. Oznámil to dnes předseda polského Senátu. Z Moskvy do Varšavy byla dnes přivezena také rakev s ostatky manželky prezidenta Marii Kaczynské a několika dalších identifikovaných těl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smuteční kolona převáží ostatky Marie Kaczynské

Smuteční kolona převáží ostatky Marie Kaczynské | Zdroj: ČTK

Ostatky Marie Kaczynské převezla smuteční kolona z letiště centrem Varšavy do prezidentského paláce. Trasu kolony lemovaly desetitisíce lidí. V paláci budou rakve manželů Kaczynských vystaveny pro veřejnost až do soboty.

„Rakve jsou v této chvíli vystaveny v sále u vchodu do paláce. Není to v kapli, protože ta je příliš malá. Před palácem se shromáždil dav lidí, který čeká až se palác otevře,“ přiblížil v Ozvěnách dne polský novinář Piotre Gurecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

O harmonogramu pietních akcí jsme v Ozvěnách dne mluvili s polským novinářem Piotrem Gureckým.


Státní pohřeb prezidentského páru s náležitými postami se plánuje na neděli. Původně se hovořilo o tom, že prezidentský pár by měl být pochován na varšavském hřbitově.

Zpravodajský portál deníku Gazeta Wyborcza ale dnes přišel s informací, že by měl být na přání rodiny pohřben v Krakově, v katedrále na královském hradě Wawel, kde leží polští králové. Tato informace ale zatím nebyla potvrzena.

V sobotu se v centru polské metropole uskuteční smuteční obřad za všechny oběti letecké katastrofy. „Obřad se uskuteční na náměstí Józefa Pilsudského, nedaleko prezidentského paláce. Je to docela symbolické místo, protože tam se konala první svatá mše, když v roce 1979 navštívil Polsko papež Jan Pavel II,“ přiblížil Gurecký.

Toto místo má podle něj zvláštní tradici. „Už když se lidé ve Varšavě dozvěděli o letecké katastrofě, sami spontánně sem na toto náměstí přišli,“ dodal.

Pokračuje identifikace obětí

Na náměstí by se měla konat zádušní mše u všech rakví obětí katastrofy. Zatím se ale nepodařilo identifikovat všechna těla. Jak s odvoláním na slova ruské ministryně zdravotnictví uvádějí ruské agentury, zatím se povedlo určit totožnost 45 z 96 lidí, kteří zahynuli v sobotu při havárii prezidentského speciálu u ruského Smolenska.

Těla mrtvých byla z místa neštěstí převezena do márnice v jižní Moskvě, kde při identifikaci polským a ruským expertům pomáhají příbuzní obětí.

Odborníci upozorňují, že celý proces může trvat několik dní - v mnoha případech je podle nich třeba k určení totožnosti použít analýzu DNA.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme