V největší spolkové zemi se dnes volí

Nejdůležitější volby roku - tak mluví německá média o dnešním hlasování v největší spolkové zemi Severním Porýní - Vestfálsku. Volby rozhodnou o tom, zda vládě Angely Merkelové zůstane v horní komoře parlamentu většina potřebná k prosazení důležitých reforem. Ekonomický růst našich západních sousedů má přitom zásadní dopad i na naši ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková republika Německo

Spolková republika Německo | Foto: Emanuel Macoun

„Volil jsem FDP, protože mi vyhovuje jejich liberální politika,“ říká před volební místností v Düsseldorfu mladík, který si uvědomuje význam dnešních voleb. „Dnešní hlasování je důležité kvůli křeslům v Bundesratu, a tím pádem kvůli budoucnosti celoněmecké koalice."

Šéf FDP ministr zahraničí Quido Westerwele proto ještě včera trávil celý den v Düsseldorfu a snažil se napravit přešlap z minulosti, kdy dělníky pobírající podporu přirovnal k parazitům, u nichž lze pozorovat podobný úpadek jako u Romů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Düsseldorfu natáčela Klára Stejskalová

Takových žije v Porúří dost. Zdá se, že souboj bude vyrovnaný, CDU i SPD mají srovnatelnou podporu, rozhodnou hlasy pro koaliční partnery.

„ Každé volby jsou důležité, každý hlas se počítá,“ říká asi padesátiletá volička. „Důležitou otázkou je, jak se bude vyvíjet situace v Řecku, dluhy narůstají, lidé se začínají obávat budoucnosti.“

Politické strany podle ní řešení nenabízejí. „Politici nám nedávají odpovědi, jen mlží, neumí jasně říct, co bude, obávám se, že situace bude stále horší, nevím, jak je to u vás, ale myslím, že je to dnes všude stejné. „

Pro některé voliče ale volební téma není tak podstatné, volby vnímají podobně jako sportovní klání. „Důležité je, zda vaše strana vyhraje, zda získá nějaké hlasy navíc,“ říká další z německých voličů, v čem vidí význam dnešních zemských voleb v Severním Porýní Vestfálsku.

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme