Ambiciózní Brazílie chce řešit ‚íránský problém‘

Na první pohled nezvyklého zprostředkovatele má snaha mezinárodního společenství dostat pod větší kontrolu íránský jaderný program. Íránci na víkend chystají summit s tureckým premiérem Erdoganem a brazilským prezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silvou. Jejich státy jsou teď členy Rady bezpečnosti OSN a chtějí odvrátit sankce, které Íránu hrozí za jeho neochotu omezit svůj jaderný program. Brazílie a Ankara se pokoušejí oživit plán mezinárodního společenství, podle kterého by Teherán dodával svůj uran ke zpracování do ciziny, namísto aby ho sám obohacoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilský prezident Luiz Inácio Lulo da Silva na návštěvě Ruska

Brazilský prezident Luiz Inácio Lulo da Silva na návštěvě Ruska | Foto: AFP

Íránci na tento návrh od podzimu nedali jednoznačnou dopověď. Teď ale vzkazují, že když Brazílie a Turecko připraví podmínky, může Teherán opravdu do zahraničí posílat svůj polotovar a zpátky pak dostávat hotové palivové články.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztazích Brazílie a Íránu mluvila na Rádiu Česko iberoamerikanistka Pavlína Springerová z Univerzity Hradec Králové.

Pokud by se na víkendovém summitu v Teheránu podařilo domluvit takový mechanismus, silně by to podle komentátorů oslabilo možnosti států, které proti Íránu prosazují nové sankce.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová už varovala Ankaru, že Írán prý nemyslí kompromisní řešení vážně. Podobně se podle agentury AP pokusí Clintonová od pomoci Íránu odradit i Brazilce.

Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonová Írán nezačne doopravdy jednat s mezinárodním společenstvím o svém kontroverzním jaderném programu, pokud na něj nebudou uvaleny nové sankce OSN. Clintonová to řekla po včerejším setkání s novým britským ministrem zahraničí Williamem Haguem.

„Teherán a Brasília udržují diplomatické vztahy již od roku 1903. Tyto vztahy vydržely relativně dobré i přes nástup teokratického režimu v Íránu a mají velký obchodní potenciál. Ze strany Íránu je Brazílie nahlížena jako jeden z klíčových obchodních partnerů. A obchod výrazně narůstá, byť je poněkud asymetrický. Írán do Brazílie totiž téměř nic nevyváží,“ vysvětluje iberoamerikanistka Pavlína Springerová z Univerzity Hradec Králové.

„Brazílie se pak snaží posilovat svoji mezinárodní pozici i tím, že se profiluje jako důležitý diplomatický lídr. Brazílie totiž chce být stálým členem Rady bezpečnosti OSN,“ dodává Springerová.

Brazílie dnes představuje devátou největší ekonomiku světa. Byla pro roky 2010 a 2011 zvolena nestálým členem Rady bezpečnosti. Případné sankce proti Íránu nepodporuje.

Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme