Český národní den na EXPO lákal. Hurvínek mluvil čínsky

Česko mělo dnes na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji národní den. Kolem dvou stovek umělců předvedlo návštěvníkům bohatý kulturní program, který vyvrcholil vystoupením baletu národního divadla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření českého pavilónu

Otevření českého pavilónu | Foto: Robert Mikoláš

Český národní den na Expo odstartoval razantně. První stovky diváků přilákala kapela Gipsy.cz.

Tleskalo se i průvodcům kulturního programu. Objevil se i legendární Spejbl a Hurvínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jaroslava Skalického z českého dne na Expu.

„Spejbla a Hurvínka jsme naučili čínsky už před mnoha lety. Dvakrát už jsme byli na Thajwanu. Ale tato čínština je trochu jiná, tak jsme se museli učit trochu znova,“ řekla loutkářka Helena Štáchová.

„Číňané jsou velmi hraví, takže loutky je baví, mají rádi. Myslím si tedy, že jsme na správném místě,“ dodala.

České umění vzbudilo v Šanghaji velký zájem a ohlas.

„Moc se nám to líbilo. Bylo to romantické vystoupení. Škoda, že nemáme v Číně více příležitostí vidět vaše umělce,“ hodnotila houslistu Pavla Šporcla mladá Číňanka.

Šporcl zahrál Smetanu i Dvořáka

Pro v Česku populárního houslistu to byla v Číně premiéra.

„V Číně jsem poprvé. Tohle není klasické podium pro klasickou hudbu, ale já jsem známý tím, že se jí snažím šířit, kde se dá. Pár Číňanů jí slyšelo a neustále přicházeli další a další. Takže to bylo dobrý znamení. Slyšeli nějakého Dvořáka a Smetanu. Na Expu jsem prezentoval tu oblast hudby, kterou dělám, a to mě těší,“ uvedl Šporcl.

Během dne se vystřídaly na několika scénách dvě desítky divadelních, hudebních a tanečních souborů.

„Je to velmi zábavné, těším se, že si zatancuji,“ pochválil český program reportér prvního kanálu čínské televize po odvysílání pětiminutového živého spotu.

Velký zájem přitáhli pouliční umělci a loutkové divadlo a také průvod nejrůznějších šlapadel a hybadel postavených na principu bicyklu s hudebníky a artisty souboru Vosa. Připojil se k nim houf lidí a společně procházeli po výstavišti.

Český pavilon chce koupit několik zájemců

Český národní den vyvrcholil vystoupením baletu Národního divadla.

Návštěvnost českého pavilonu ale národní den nezvýšil. Přišlo pětadvacet tisíc lidí a sobotní rekord (38 tisíc) tak překonán nebyl.

Od začátku výstavy už prošlo českým pavilonem skoro 550 tisíc návštěvníků.

Podle dnešního vyjádření generálního sekretáře české účasti Pavla Stehlíka se Česku možná podaří pavilon v Číně prodat. Zájem má dokonce několik měst.Stehlík potvrdil, že už o případném prodeji jednal se starostou města, jehož název ale zatím nechce zveřejnit.

„Zástupce města projevil zájem, aby se český pavilon přesunul po Expu k nim s tím, že už mají připravený plán včetně umístění. Dohodli jsme se, že se tam příští týden přijedu podívat. Zatím jsme nejednali o ceně. Napřed chci vidět, kde a za jakých podmínek by byl pavilon umístěn. Nabídek ale máme víc, nerad bych teď ostatní zklamal,“ prozradil generální sekretář české účasti na EXPO.

Prodejem pavilonu by se státu vrátila část z půl miliardy korun, kterou na účast v Šanghaji poskytl.

Jaroslav Skalický, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme