Jižní Korea hrozí Severu za potopení vojenského plavidla

Jižní Korea potvrzuje potopení svého válečného plavidla severokorejským torpédem. Soul v této souvislosti hrozí tvrdými protiopatřeními proti komunistickému režimu. Reakci zvažují i Spojené státy, které se ale obávají možného prudkého zhoršení situace na Korejském poloostrově. Pchjongjang jakoukoli vinu na incidentu, při němž zahynulo 46 námořníků, popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozaika s portrétem Kim Ir-sena, Pchjongjang

Mozaika s portrétem Kim Ir-sena, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

„Přijmeme rázná protiopatření,“ prohlásil jihokorejský prezident I Mjong-bak při telefonickém rozhovoru s australským premiérem Kevinem Ruddem. Jak dodal, Severní Korea už v minulosti spáchala několik teroristických činů a vojenských provokací, vždy ale poté odmítla jakoukoli vinu, tentokrát je to však jiné.

Důkazy o tom, že korvetu Čchonan zasáhlo severokorejské torpédo, shromáždil mezinárodní tým tvořený Američany, Australany, Brity, Švédy a Jihokorejci. Vyšetřovatelé našli na mořském dně zbytky torpéda se severokorejským označením.

V expertní zprávě se píše, že typ torpéda se přesně shoduje se zbraní, kterou vyrábí Pchjongjang. Existuje důvodné podezření, že potopení hlídkové korvety má na svědomí severokorejská miniponorka.

Americký prezident Obama označil potopení jihokorejské lodi za akt mezinárodní agrese. Zprávu, která viní na základě důkazů z útoku komunistický stát, má k dispozici i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Četl ji prý s těžkým srdcem protože je hluboce znepokojující.

Hrozí další sankce

Je pravděpodobné, že Jižní Korea bude žádat jednání Rady bezpečnosti OSN. Incident bude podle všeho dominovat cestě americké ministryně zahraničí Clintonové do Japonska, Číny a Jižní Koreje, na kterou vyráží právě dnes.

Režim Kim Čong-ila už ale před uvalením případných dalších sankcí varoval a hrozí totální válkou.

Pokud se informace o severokorejském torpédu potvrdí, půjde o první potopení válečné lodi ponorkou od války o Falklandy v roce 1982. Tehdy britský podmořský člun Conqueror poslal ke dnu argentinský lehký křižník Belgrano. Zahynulo při tom 323 argentinských námořníků.

Jiří Hošek, Robert Mikoláš, Igor Maňour, Vít Pohanka, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme