Britská firma vyvinula smývatelnou žvýkačku

Když Američan John Curtis v roce 1848 dodal do obchodů první žvýkačky, netušil, jaký problém z toho jednou bude. Současná žvýkačka sice osvěžuje dech, chrání před zubním kazem, pomáhá s odvykáním kouření, ale odhozené žvýkačky jsou doslova prokletím všech měst. Náklady na vyčištění chodníků od starých žvýkaček jdou do milionů, miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice

Ulice | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V Británii například vydají na čištění chodníků od žvýkaček, které na dlažbě vydrží až pět let, 150 milionů liber ročně, tedy asi 4,5 miliardy korun. A tak není divu, že města vyhlásila boj proti novodobému hyzdiči chodníků.

Přitom čištění chodníků od žvýkaček je velmi obtížná věc, musí se použít nákladná chemie. V mnoha městech na to dokonce už mají speciální žvýkačkové čety, například v New Yorku, kde za úklid chodníků zodpovídají majitelé přilehlých nemovitostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čištění měst od žvýkaček v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

Nebude co řešit

Možná ale že brzo už nebude, co řešit, protože v Británii prý jedna firma vyvinula žvýkačku, která se rozpustí ve vodě. Na smývatelnou žvýkačku přišla firma Revolymer, vyvíjela ji čtyři roky a výsledek stojí za to: když se do obyčejných žvýkaček přidá ještě další polymer, tak k očištění dlažby bude stačit jen voda, k očištění bot nebo šatů bude zapotřebí ještě mýdlo.

Výrobek už schválil americký úřad pro bezpečnost potravin a teď se ještě čeká na verdikt Evropské unie. Takže pokud vše dobře dopadne, bude smývatelná žvýkačka na evropském trhu v příštím roce. Vývoj stál 300 milionů korun, ale vzhledem k nákladům na čistění chodníků je to nápad k nezaplacení.

Dana Votýpková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme