Ve Zwickau se sešli majitelé trabantů

Východoněmecké město Zwickau se dnes na několik hodin vrátilo o mnoho let zpáky. Jeho historické centrum zamořily výfukové plyny dvoutaktních motorů značky Trabant, které se v tomto saském městě po celou dobu existence NDR vyráběly jako náhražka za tradiční německé značky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pomalovaný trabant

pomalovaný trabant | Foto: Jan Rosenauer st.

V pořadí desátý sraz trabantistů byl opět přehlídkou recese a také částečné nostalgie východních Němců. "Byly to hezké časy," tvrdí jeden z přihlížejících obyvatel města. Řada z nich strávila celý den na ulici pozorováním upravených vozů zvaný "trabi" nebo také papírák. Řada z nich má už historickou a sběratelskou cenu, jak potvrzuje člen Trabantklubu Brno Petr Šobera. "Zachovalý trabant se pohybuje mezi 2-3 tisíci euro, ale jsou tady kousky, do kterých majitelé investovali i 50 tisíc."

Na závěr spanilé jízdy městem si účastníci letošního srazu trabantistů prohlédli zdejší muzeum tradic automobilů ve městě založenou počátkem minulého století Augustem Horschem.

Markéta Kaclová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme