I polské děti mají své letní tábory

K prázdninám patří dětské tábory. Svou tradici mají nejen u nás, ale i v sousedním Polsku. Na jeden takový tábor v obci Gorzewo 140 km západně od Varšavy se vypravil náš zpravodaj v Polsku Pavel Novák. V táborovém středisku Harcerů, kteří jsou polskou obdobou Skautů, se právě konal den plný her s názvem Jarmark zázraků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dětský tábor

dětský tábor | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Skupinka dětí v dvojstupu pochoduje na táborové hřiště, kde na ně čeká 10 herních disciplín. Harcerské středisko z Varšavy pořádá tábor i pro děti, které nejsou členy Svazu harcerů. Za část dětí z několika okresů mazowieckého vojvodství kolem hlavního města platí pobyt na táboře vojvodská samospráva. Jinak stojí dvoutýdenní tábor 560 zlotých, tedy asi 4 500 korun.

Jak říká vedoucí tábora harcmistr Andrzej Markowski, děti, které ještě nejsou v harcerském oddíle, tady mohou poznat, jaké to je být harcerem a chovat se jako on. "Je to vlastně dobrodružství pod harcerským stanem. Snažíme se ukázat, co je v hacerské organizaci nejhezčí. Tedy zábava a hry. Prostřednictvím toho se děti dozvídají i jaký je morální kodex správného harcera".

Právě bylo odstartováno zábavné dopoledne pro táborníky. U každé z deseti disciplín musejí děti, kromě splnění hlavního úkolu také sestavit z rozstříhaných kartiček jedno z pravidel z harcerského desatera.

Harcer dodržuje čistotu mysli, mluvy a činů. Nekouří, a nepije alkohol. Tak zní poslední z 10 přikázání harcerského kodexu. Heslo je sestaveno a může začít hra.

Doprava, ještě, ne teď doleva, za tebou, zpátky . Tahle hra spočívá v tom, že jeden z členů družiny musí se zavázanýma očima dopravit brambory rozmístěné v kruhu, který tvoří okolo sedící jeho kamarádi, do obruče položené uvnitř kruhu. Ostatní mu nesmějí pomáhat, jen ho navigovat. On navíc musí brambory dopravit do bruče ne rukou, ale polévkovou lžící.

"Hotovo, úkol splněn," hlásí členové družiny. Pokračují tedy na další stanoviště. Po vratné lávce budou přenášet talíře s vodou. Když všechny skupiny absolvovaly úkoly na všech stanovištích, nastal čas na oběd. Každý si došel do stanu pro svůj talíř a příbor. Harceři pro ešusy.

K obědu je kuřecí stehno, brambory a mrkvový salát. Po obědě si každý jde svoje nádobí umýt. Následuje dvouhodinový odpolední klid. Pak se půjdou děti koupat do jezera. Stále se něco děje. Takže, je vůbec čas na to, aby se někomu stýskalo po domově ?

Za dětmi mohou o víkendu přijet na tábor rodiče. Aby se podívali, jak je vedený a aby se dětem, co jsou na táboře poprvé moc nestýskalo. Proč je dobré poslat dítě na letní tábor, ptal jsem se otce 9leté tábornice pana Krzysztofa Sprawky ze vsi Legaszów. "Hlavně proto, aby se naučilo být samostatné. Kromě toho tady má jiný režim, než doma. Je stanoveno, kdy je budíček, nebo kdy se obědvá. Dítě se učí, co je to disciplína".

Až budou děti na konci prázdnin z tábora v Gorzewě odjíždět, budou znát něco z harcerských dovedností a zásad. Možná se i přihlásí do harcerského oddílu a budou se v něm s kamarády zdravit pozdravem Czuwaj - tedy Buď připraven.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme