Svět čeká na verdikt islámského soudu v Nigérii

Islámský odvolací soud v severonigerijském státě Katsina dnes vyřkne verdikt v případu ženy odsouzené za cizoložství k smrti ukamenováním. Krutý trest vynesený po vleklém procesu nad Aminou Lawalovou podle islámského práva šaría vzbudil velkou pozornost a vlnu protestů ve světě, připomněla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maminka s dítětem

maminka s dítětem | Foto: Jiří Hošek

Třiatřicetileté matce tří dětí Lawalové byl vyměřen trest smrti v březnu 2002 za to, že se jí narodilo nemanželské dítě. Na absolutním trestu nic nezměnil ani fakt, že holčička přišla na svět více než devět měsíců po rozvodu Lawalové. Exekuce byla nicméně o dva roky odložena, aby se matka mohla starat o kojence.

Den předcházející dnešnímu vynesení verdiktu strávila Lawalová, jejíž přítomnost před soudem s dítětem na ruce pohnula mnohé, ve své rodné vesnici Kurami, chráněná před reportéry. Příbuzní odsouzené ženy prohlásili, že Lawalová přijme rozsudek jako dobrá muslimka, ať už bude jakýkoliv.

Pokud by odvolací soud verdikt nižší instance potvrdil, může se ovšem Lawalová ještě odvolat k federálnímu soudu a poté k nigerijskému nejvyššímu soudu, který se právem šaría neřídí. Nigerijský prezident Olusegun Obasanjo navíc Lawalové slíbil, že její ukamenování nedopustí.

Opakovaně také ujišťoval svět, naposledy při návštěvě OSN tento týden, že jeho vláda nepřipustí vykonání žádného zivynesených trestů smrti ukamenováním. "Bude-li rozsudek potvrzen, mezinárodní společenství Nigérii jednoznačně odsoudí," řekl agentuře Reuters předseda severonigerijského Kongresu pro občanská práva Shehu Sani. "Dodá to Nigérii velmi špatnou image, a to bude mít dopad i na zahraniční investice."

Přijímání práva šaría v některých severonigerijských státech od roku 1999 podnítilo nepokoje mezi místním muslimským a křesťanským obyvatelstvem, které si vyžádaly již přes 3000 obětí. Jak v této souvislosti uvedl Sani, také lidé, kteří na podporu jeho skupiny vstoupily minulý týden do protestní hladovky, aby upoutali pozornost na případ Lawalové, obdrželi od muslimských fundamentalistů výhrůžky smrtí.

Milan Kopp, Karel Hanzelka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme