Kalifornie vybírá guvernéra

Hvězdné hollywoodské obsazení dnešních guvernérských voleb v Kalifornii může přilákat rekordní počty voličů. Odvolávací volby guvernéra Graye Davise a hlasování o jeho možném nástupci je vnímáno domácím i zahraničním tiskem jako referendum o politických ambicích herce Arnolda Schwarzenegera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger | Zdroj: ČTK

V Kalifornii je 15 milionů registrovaných voličů a političtí analytici předpovídají, že se do volebních místností může dostavit až 70 procent z tohoto počtu. Více než dva miliony lidí využili v minulých týdnech možnost odevzdat své hlasy předčasně.

Odvolávací volby jsou reakcí Kaliforňanů na podle mnohých zhoubnou ekonomickou politiku guvernéra za Demokratickou stranu Graye Davise. Opozice jej obvinila, že dovedl stát na pokraj bankrotu. Pokud Davise nepodpoří většina voličů, dostávají šanci ostatní.

Druhou otázkou na kterou dnes Kaliforňané odpoví zní, kdo by měl Davise vystřídat. I když současný guvernér dostane nejvíc hlasů, ale méně než polovinu, nahradí ho někdo z jeho 135 konkurentů, byť jen se zlomkem přízně, které se stávající hlava Kalifornie přes ekonomickou krizi ve státě těší.

Příznivci Arnolda Schwarzeneggera se nenechali odradit ani praním nešpinavějšího prádla během předvolebního víkendu, který má i přes na poslední chvíli zveřejněná obvinění z osahávání žen a dřívějších sympatií k Hitlerovi ke guvernérskému křeslu nejblíže. V posledním průzkumu vedl Schwarzenegger s 36 procenty před demokratickým kandidátem Cruzem Bustamantem s 29 procenty hlasů.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme