E. Ševardnadze: Zůstanu v Gruzii

Eduard Ševarnadze v rozhovoru pro televizní společnost ZDF nejnověji oznámil, že se neusadí v Německu, ale zůstane v Gruzii. "Přestože Německo velice miluji, mojí vlastí je Gruzie a jí jsem povinován zůstat," prohlásil pětasedmdesátiletý politik a bývalý šéf sovětské diplomacie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Ševardnadze

Eduard Ševardnadze | Zdroj: ČTK

Svržený gruzínský prezident Eduard Ševardnadze tak neutekl do Německa a stále je ještě na území Gruzie. Spekulace vyvolalo letadlo z Moskvy, které přistálo v německém Baden-Badenu.

O příletu Ševardnadzeho do Baden-Badenu původně informovaly světové agentury s odvoláním na německou pohraniční stráž.

Spolková ostraha hranic tuto informaci ale vzápětí popřela, stejně tak i německý ministr vnitra a příbuzní bývalého prezidenta. Podle nich Ševarnadze spal až do 12 hodin ve svém domě.

Internetový deník Spiegel Online nicméně s odvoláním na spolehlivý zdroj tvrdil, že odstoupivší hlava Gruzie sice má na letiště Söllingen u Badne-Badenu přiletět odpoledne. Tam si totiž Ševardnadze nechal koupit luxusní vilu za 11 miliónů eur. Před sídlem pak hlídkovaly desítky novinářů.

O Německu jako místu exilu svrženého šéfa zakavkazského státu se spekuluje už několik dní. Mluvčí spolkové vlády navíc potvrdil, že by Ševardnadze byl vítán na německé půdě, mimo jiné proto, že jako šéf sovětské diplomacii umožnil znovusjednocení Německa v roce 1990.

Ministr zahraničí Joschka Fischer dnes Ševardnadzeho pochválil, že odstoupením vytvořil předpoklady pro nový začátek v Gruzii. Německá vláda podle něj chce nadále důrazně Gruzii podporovat a navázat tím na tradičně těsné vztahy, uvedl. Nabídku na útočiště exprezidentovi však výslovně nezmínil.

Sám Ševardnadze však už v neděli v televizním rozhovoru popřel, že by se chystal Gruzii opustit. Totéž po setkání s prezidentem řekl i opoziční předák Zurab Žvanija. Vůdci gruzínské opozice opakovaně bývalého šéfa státu ujistili, že oceňují jeho rozhodnutí rezignovat a že mu garantují bezpečnost.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Martin Drtina, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme